Les claus del principi d'acord per al futur Govern a Alemanya

 Horst Seehofer, Angela Merkel I Martin Schulz
BERND VON JUTRCZENKA/DPA
Publicat 12/1/2018 16:36:22CET

BERLÍN, 12 Ene. (DPA/EP) -

Després de més de tres mesos sense Govern i una última jornada de reunions maratoniana, el bloc conservador liderat per la cancelleraa Angela Merkel i el Partit Socialdemòcrata (SPD) de Martin Schulz han acordat aquest divendres entaular negociacions formals per formar Govern a Alemanya.

Fins a l'últim moment encara romanien obertes qüestions centrals en impostos i finances, així com decisions importants en els àmbits de migració, sanitat o jubilacions en les quals finalment es va aconseguir segellar un compromís.

A continuació, els principals acords inclosos en el document base de 28 pàgines sobre el qual tots dos partits obriran negociacions per formar un nou Executiu:

- MIGRACIÓ:

Conservadors i socialdemòcrates han consensuat limitar l'entrada de refugiats anuals a entre 180.000 i 220.000. L'SPD rebutjava inicialment la proposta del bloc conservador de la cancellera Angela Merkel d'imposar un topall anual a l'entrada de refugiats, no obstant això, al final va afluixar la corda.

També van acordar limitar en gran manera la reagrupació familiar de refugiats amb un estatus de protecció restringit, que es reduirà a 1.000 persones al mes.

- IMPOSTOS:

Els dos principals partits d'Alemanya van pactar no dur a terme cap pujada d'impostos tot i que l'SPD reclamava un increment del tipus impositiu més alt.

- SANITAT:

Conservadors i socialdemòcrates van decidir que la contribució a les assegurances mèdiques públics es divideixi parts iguals entre el treballador i l'empresa.

- SUPORT A FAMÍLIES:

L'acord inclou un increment en les ajudes socials que les famílies reben per fill així com guarderies gratuïtes per a nens de fins a sis anys.

- JUBILACIONS:

Merkel i Schulz van acordar mantenir fins al 2025 la forma en la qual es calculen les pensions a Alemanya, que es determina prenent com a base el 48 per cent del salari dels últims anys.

- IMPOST DE SOLIDARITAT:

Els dos grans partits d'Alemanya van acordar una reducció gradual de l'impost de solidaritat per un volum total de 10.000 milions d'euros d'aquí a 2021. L'anomenat "Soli" és l'impost creat amb la reunificació d'Alemanya amb què se volia transferir riquesa als estats federats de l'antiga República Democràtica Alemanya (RDA) i així equilibrar el nivell de desenvolupament entre l'est i l'oest del país.

- EUROPA:

Merkel i els seus socis bavaresos juntament amb l'SPD es comprometen a augmentar les contribucions d'Alemanya al pressupost europeu. "Volem enfortir les finances de la Unió Europea (UE) perquè es puguin percebre millor les seves tasques. En això ens centrarem a l'hora de preparar el proper marc financer plurianual", assenyalen els líders en el document de 28 pàgines a què va tenir accés DPA. "Estem disposats a que Alemanya aporti majors contribucions al pressupost de la UE", afegeixen.

- INVERSIONS EN EDUCACIÓ:

Conservadors i socialdemòcrates coincideixen en la necessitat d'engegar un pla d'inversions a les escoles i de millorar les oportunitats educatives mitjançant una major col·laboració entre l'Estat central i els estats federals. L'educació és una competència que a Alemanya recau en les regions federals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.