Publicat 13/11/2019 17:18:14 +01:00CET

Les autoritats xilenes estimen que 3,7 milions de persones van participar en alguna de les protestes

Manifestación en plaza Italia, Santiago (Chile)
SAMIR VIVEROS/AGENCIAUNO

SANTIAGO, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

Uns 3,7 milions de persones han participat en alguna de les manifestacions registrades a Xile des del passat 18 d'octubre, quan van esclatar les protestes contra el Govern de Sebastián Piñera, segons una estimació de carabiners actualitzada fins el diumenge passat.

La regió metropolitana de Santiago és la que més manifestants va concentrar, amb un total de 2,3 milions. Tan sols el 25 d'octubre es van concentrar al voltant d'1,2 milions de persones al centre de la capital, en el punt més àlgid d'aquestes mobilitzacions contra l'executiu, segons el diari 'La Tercera'.

Piñera ha emprès una sèrie de reformes des que van esclatar les protestes, desencadenades per la pujada del preu del metro a Santiago, però la mobilització social ha continuat al novembre. En els primers deu dies del mes han sortit als carrers del país gairebé mig milió de persones.

Els xilens estaven convocats dimarts a una nova jornada de protestes, amb una aturada que va acabar amb 398 incidents violents, segons un portaveu de carabiners, Enrique Monras, que ha confirmat almenys un mort per atropellament. Les autoritats han informat també de 19 atacs contra seus de les forces de seguretat i de 95 saquejos.

Entre dimarts de matinada i aquest dimecres, han estat detingudes almenys 1.020 persones, una pujada del 200 per cent en relació amb les dades del dia anterior, segons dades del Ministeri de l'Interior recollits per 'El Mercurio'. Quant a ferits, la jornada es va tancar amb 46 civils i 347 agents ferits.

El president va instar dimarts "totes les forces polítiques i organitzacions socials" a establir "tres urgents acords nacionals", per pactar per "la pau i contra la violència", per "la justícia"; i per "una nova Constitució" que sigui ratificada en un referèndum.