Publicat 17/04/2021 10:40

Les autoritats russes detenen el cònsol ucraïnès a Sant Petersburg per "rebre informació secreta"

Archivo - Arxivo - El ministre d'Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, conversa amb el director del FSB en una reunió del Consell de Seguretat rus
PRESIDENCIA DE RUSIA - Archivo

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El cnsol d'Ucrana a Sant Petersburg, Aleksander Sosoniuk, ha estat detingut després de rebre "informació secreta" relativa als serveis de seguretat russos, segons ha anunciat aquest dissabte el Servei Federal de Seguretat de Rússia (FSB) en un comunicat.

"El 16 d'abril del 2021, el Servei Federal de Seguretat va detenir el cnsol del Consolat General d'Ucrana a la ciutat de Sant Petersburg, Aleksander Sosoniuk, durant la seva reunió amb un ciutad rus", va fer saber l'agncia de seguretat russa.

En la trobada, el cnsol hauria rebut "informació secreta de les bases de dades de les forces de l'ordre i l'FSB de Rússia", segons la nota.

Per a l'FSB, l'activitat del detingut "és incompatible amb l'estatus d'un funcionari diplomtic i té un clar carcter hostil cap a la Federació de Rússia", i anuncia que prendr "totes les mesures necessries d'acord amb el dret internacional", segons el comunicat que ha recollit l'agncia oficial de notícies russa Sputnik.

UCRANA PROMET UNA RESPOSTA RECÍPROCA

La resposta a l'incident d'Ucrana no s'ha fet esperar i ha arribat per boca del viceministre d'Exteriors ucrans, Eugueni Enin, qui ha proms una resposta "recíproca" contra el que va qualificar com una nova maniobra d'assetjament del Govern rus.

"D'acord amb la prctica existent i sobre la base del principi de reciprocitat, la part ucranesa est preparant una resposta pel que fa als diplomtics russos", ha declarat Enin a l'agncia UNN, on va qualificar el fet com "una altra provocació" contra Ucrana.

El d'aquest dissabte és un nou episodi en el llarg conflicte que enfronta tots dos pasos des del 2014 a Crimea i a l'est d'Ucrana.

En el cas de Crimea, Rússia es va annexionar aquest territori durant el conflicte del 2014 amb Ucrana abans que la població decidís la seva incorporació en un referndum mentre que la regió de Donbass viu des de fa anys un conflicte armat que enfronta les tropes del Govern ucrans i els separatistes prorussos.

Els Acords de Minsk, que es van subscriure al setembre del 2014 i al febrer del 2015, van posar les bases per a una solució política al conflicte, per no han derivat fins ara en el cessament de la violncia. Les hostilitats han deixat fins avui almenys 13.000 morts, segons estimacions de l'ONU.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés