Publicat 7/12/2019 17:31:06 +01:00CET

Les 'armilles grogues' se sumen a la vaga indefinida contra la reforma de les pensions a França

Els camioners denuncien el nou impost al dièsel tallant carreteres i fent marxes

PARÍS, 7 des. (EUROPA PRESS) -

Les 'armilles grogues' han convocat el seu 56è dissabte de mobilitzacions contra el Govern per sumar-se a la vaga indefinida convocada per sectors clau per protestar contra la reforma de les pensions.

Les accions més importants han tingut lloc a París, on ha començat una marxa des del barri de Bercy amb direcció a la porta de Versalles, al sud de la ciutat mentre la policia ha advertit que qualsevol manifestació d''armilles' està prohibida en punts estratègics com els Camps Elisis, l'Elisi, la casa Matignon (residència del primer ministre), l'Assemblea Nacional o la catedral de Notre-Dame.

També hi ha manifestacions convocades a altres ciutats del país com Le Mans, Laval o Lons-le-Saunier i a Marsella, on hi havia el dirigent d'esquerra Jean-Luc Mélenchon, i també a Bordeus, Lilla o Montpeller.

Mélenchon, líder de La France Insoumise, ha fet una crida a respectar escrupolosament la filosofia de no violència sense renunciar a la "pressió màxima" per aconseguir l'anul·lació de la iniciativa de reforma de les pensions. "El poder, el règim, no té més que això, el recurs repulsiu a la violència, així que us demano que feu un esforç perquè les coses surtin bé fins i tot a París, on estem acostumats a les provocacions", ha apuntat.

Mentre, el secretari federal de la Federació de Sindicats de Treballadors/es del Ferrocarril (SUD-Rail), Eric Meyer, ha advertit que la convocatòria es mantindrà fins que el Govern anunciï la retirada del projecte de llei de reforma de les pensions i ha recordat que dimarts vinent, 10 de desembre, hi ha convocada una nova manifestació.

Meyer ha destacat la "històrica mobilització", una vaga majoritària en els ferrocarrils amb participació de moviments interprofessionals "molt massius", i ha denunciat que el Govern pretén amb la seva iniciativa "preparar l'obertura de les pensions a la capitalització".

La mobilització social deriva de la reforma de les pensions plantejada per Macron, que aspira a unificar els més de 40 esquemes contemplats ara per ara per un únic marc que, segons el president, afavoriria la igualtat entre els treballadors.

Entre les preocupacions expressades pels sindicats figura que el càlcul de les pensions es faci en virtut dels ingressos obtinguts tota la vida laboral i la suspensió de plans de prejubilació per a funcionaris com treballadors del transport públic i personal mèdic, si bé el Govern encara no ha acabat de concretar el seu projecte.

IMPOST AL DIÈSEL

Els camioners han començat aquest dissabte mobilitzacions, bloquejos i marxes lentes en almenys 15 punts per protestar contra l'augment dels impostos sobre el diesel.

"El govern ha d'escoltar l'ira dels transportistes i treballar amb la professió en el finançament d'infraestructures", ha apuntat l'Organització dels Transportistes en Ruta Europeus (OTRE) en un missatge publicat a Twitter.

En les properes setmanes el Parlament francès haurà de votar i validar o no el nou impost al diesel que gravaria els transportistes francesos i que s'inclouria en els pressupostos públics pel 2020.

De la mateixa manera, s'han sumat aquest dissabte a les protestes sindicats de periodistes com el Sindicat Nacional de Periodistes-Confederació Nacional de Treballadors (SNJ-CGT) o la Confederació Francesa Democràtica del Treball-Periodistes davant "un atac sense precedents contra les condicions de vida de molts periodistes independents i els contractes precaris". "La nostra precarietat és la informació errònia", denuncia una de les pancartes en la protesta.