Publicat 18/1/2020 12:43:44 +01:00CET

L'enviat de l'ONU a Líbia exigeix la retirada de totes les forces estrangeres a Trípoli

L'enviat especial de l'ONU a Líbia, Ghassan Salamé
Mark Garten/UN/dpa

TRÍPOLI, 18 gen. (DPA/EP) -

L'enviat especial de Nacions Unides a Líbia, Ghassan Salamé, ha exigit aquest dissabte la retirada de totes les forces estrangeres de la capital de Líbia, Trípoli, per facilitar la tasca de la conferència que se celebra diumenge a Berlín per resoldre el conflicte entre el Govern de la capital, reconegut per la comunitat internacional, i el setge liderat pel mariscal Khalifa Haftar en nom d'una administració paral·lela a l'est del país.

Aquest conflicte, que va començar a l'abril, s'ha agreujat per la presència d'actors internacionals --Rússia, Egipte i Emirats en el cas d'Haftar; Turquia per part de Trípoli--.

És per això que Salamé ha confirmat l'existència d'un "pla de seguretat" que contempla "la retirada de tots els combatents estrangers, sense importar la nacionalitat", segons ha fet saber en una entrevista al diari Al Sharq al Awsat.

L'enviat també ha confirmat que un altre dels punts que tractarà la cimera serà l'eliminació del mercat negre d'armes a Líbia a través de mesures addicionals per a l'aplicació real de l'embargament en vigor ara per ara.

S'espera que representants de més de deu països, inclòs el president turc Recep Tayyip Erdogan, el secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, i el president rus, Vladímir Putin, acudeixin a la capital alemanya per participar en aquestes converses de pau organitzades per la canceller alemanya, Angela Merkel.

Tant el primer ministre de Líbia, Fayez al-Sarraj, com Haftar han estat convidats a assistir, segons un comunicat del Govern alemany. No és clar si hi assistiran.