Publicat 20/4/2020 22:46:01 +02:00CET

L'Autoritat Palestina denuncia un "Govern d'annexió" a Israel després de l'acord entre Netanyahu i Gantz

El primer ministre de l'Autoritat Palestina, Mohamad Shtayé
-/APA Images via ZUMA Wire/dpa

   MADRID, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

   El primer ministre palestí, Mohamad Shtayé, ha denunciat aquest dilluns la formació d'un "Govern d'annexió" a Israel després de la signatura d'un acord entre el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el líder opositor Benjamin Gantz per formar un Executiu d'unitat.

   "La formació d'un Govern d'annexió israeliana significa la fi de la solució de dos Estats i el desmantellament dels drets del poble de Palestina, tal com està establert pel Dret Internacional i les resolucions internacionals", ha dit.

   Així, ha recalcat a través del seu compte en Twitter el suport al president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, "en la posició que anunciï sobre l'esperada declaració d'annexió per part d'Israel".

   En aquest sentit, Shtayé ha avançat que aquesta decisió per part del Govern israelià portarà als palestins "a una nova adreça en la lluita contra l'ocupació".

   Per la seva banda, el secretari general del Consell Executiu de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, OLP), ha carregat igualment contra l'acord de Govern a Israel i ha alertat que un Executiu "fonamentat en un compromís per annexionar més territori palestí ocupat és una amenaça per a un món basat en les normes i a la pau, la seguretat i l'estabilitat a Orient Pròxim".

   "L'annexió implica la fi de qualsevol possibilitat d'una solució negociada", ha dit en un comunicat, en el qual ha defensat que "és una responsabilitat internacional fer que el nou Govern israelià rendeixi comptes i reclamar una aplicació total de les seves obligacions sota el Dret Internacional i els acords signats".

   En aquest sentit, ha afirmat que el nou Executiu israelià "té dues opcions", que són "obrir les portes a un procés de pau significatiu" o "posar en un perill encara major les esperances de pau".

"REBUIG SISTEMÀTIC"

   Erekat ha indicat que això implica "seguir el camí de la cooperació i honrar les obligacions sota el Dret Internacional o seguir amb una major expansió dels assentaments colonials il·legals, l'annexió i altres violacions de les obligacions israelianes".

   "El Govern d'Israel ha rebutjat de forma sistemàtica aplicar les seves obligacions com potencia ocupant segons el Dret Internacional, fins i tot enmig de l'actual amenaça de la Covid-19, mentre que destrueix sistemàticament les expectatives d'una pau negociada entre Israel i Palestina", ha denunciat.

   En aquesta mateixa línia, ha argumentat que les autoritats israelianes "han normalitzat la discriminació institucional, la incitació i el racisme contra 1,5 milions de palestins que viuen a Israel".

   D'altra banda, ha reiterat que l'Autoritat Palestina "ha estat clara en què la seva visió de pau va en línia amb el pla presentat per Abbas al Consell de Seguretat de Nacions Unides" i ha expressat el seu desig que la comunitat internacional "doni el seu suport per facilitar un procés de pau significatiu fonamentat en el Dret Internacional".

   Erekat ha manifestat que l'objectiu d'aquest procés ha de ser aconseguir un acord de pau partint de la solució dels dos estats a les fronteres de 1967, amb Jerusalem Aquest com a capital de l'Estat de Palestina i una solució "justa i acordada" sobre l'assumpte dels refugiats basada en la resolució 194 de l'Assemblea General de l'ONU i la Iniciativa Àrab de Paz.

L'ACORD DE GOVERN

   El Likud de Netanyahu i el principal partit opositor, Blau i Blanc, han signat un acord per formar un Govern d'unitat en el qual 'Bibi' mantindrà el càrrec durant 18 mesos, després del que serà substituït en el càrrec pel líder opositor, Benjamin Gantz.

   L'acord contempla que Netanyahu pugui presentar a partir de el 1 de juliol a votació "l'acord aconseguit amb els Estats Units sobre l'aplicació de la sobirania (a Cisjordània) per a l'aprovació del Govern i el Parlament".

   En aquest sentit, recull que "si el primer ministre decideix portar la proposta davant el Parlament, podrà fer-ho a través d'un altre parlamentari, sempre que sigui del Likud i tenint en compte que la legislació ha de ser idèntica a la presentada davant l'Executiu".

   "La llei haurà de ser aprovada al més aviat possible (...) i no serà interrompuda o ajornada pels presidents dels comitès d'Exteriors o Defensa de la Knesset", recalca el document, segons 'The Times of Israel'.

   Netanyahu va prometre durant la campanya electoral impulsar l'annexió de parts de Cisjordània en cas si es fes amb la victòria, malgrat les crítiques internacionals a l''acord del segle' presentat per Washington.

   Per la seva banda, Gantz es va mostrar igualment favorable a treballar per aconseguir l'annexió de la vall del Jordà, tal com va proposar Netanyahu, a pesar que prèviament s'havia oposat a aquesta opció pel seu impacte sobre un procés de pau amb els palestins.

REBUIG DE PALESTINA

   Jordània i l'Autoritat Palestina van rebutjar fermament el pla presentat al setembre de 2019 per Netanyahu per annexionar la vall del Jordán, la zona fronterera amb Jordània i que es troba en la Cisjordània ocupada, advertint que amb això deslligarà una "perillosa escalada" que allunyarà la pau.

   El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va avisar Netanyahu que tots els acords signats amb Israel decauran si finalment compleix la seva amenaça d'annexionar al país la vall del Jordán, la zona nord del Mar Mort o qualsevol part dels territoris palestins ocupats en 1967.

   "Tenim dret a defensar els nostres drets i aconseguir els nostres objectius per tots els mitjans disponibles, independentment de les conseqüències, en la mesura en què la decisió de Netanyahu contradiu les resolucions de Nacions Unides i el Dret Internacional", va resoldre.

   El conegut com a 'acord del segle' assenyala a Jerusalem com la capital "indivisible" d'Israel, que retindria el control dels assentaments i de la vall del Jordán, mentre que Palestina tindria la seva capital en una zona de Jerusalem Aquest situada fora de la barrera de seguretat instal·lada per Israel. Així mateix, descarta el dret a la tornada dels refugiats palestins.

   Abbas va descriure la proposta com "la bufetada del segle" i va recalcar que està destinada a acabar "a la paperera de la Història".