Publicat 12/3/2019 10:54:37 +01:00CET

L'Assemblea Nacional de Veneçuela aprova per unanimitat declarar l'alarma nacional

AMP.- Venezuela.- Guaidó achaca el apagón a la "corrupción" y pide manifestarse
REUTERS / IVAN ALVARADO

MADRID, 12 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea Nacional de Veneuela, que est controlada per l'oposició, ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la proposta de decret d'alarma nacional plantejada per l'autoproclamat president de Veneuela, Juan Guaidó.

La proposta d'emergncia presentada per Guaidó indica que es declara l'estat d'alarma, com a modalitat de l'estat d'excepció, a tot el territori nacional, "a causa de la calamitat pública generada per la interrupció sostinguda del subministrament elctric que ha afectat la gran majoria dels veneolans", informa el diari 'El Nacional'.

El text ordena a més a l'exrcit que disposi les mobilitzacions que siguin necessries perqu brindi protecció tant a les installacions com als funcionaris de l'empresa elctrica Corpoelec.

També es demana als funcionaris de les forces seguretat abstenir-se d'impedir o obstaculitzar les "legítimes protestes del poble veneol mitjanant les quals expressen no només el seu rebuig al deplorable estat en qu es troba el sistema elctric del país sinó, sobretot, la seva immensa indignació cap a els que amb la seva ineptitud i corrupció" han propiciat aquesta situació.

La cambra ha debatut la moció en sessió extraordinria i amb el punt únic de la proposta de Guaidó com a conseqüncia de l'apagada que afecta Veneuela des de dijous passat.

Els parlamentaris han abordat les causes i les conseqüncies de l'apagada i han responsabilitzat el president Nicolás Maduro per la falta de manteniment i inversió en el sector elctric.

John Bolton, assessor de Seguretat Nacional del president dels EUA, Donald Trump, ha assegurat que "les companyies d'assegurances i els portadors de banderes que faciliten aquests enviaments d'entrega a Cuba estan ara en avís" i ha recalcat que els Estats Units prendran mesures sobre els bancs que ajudin Maduro.

"Els Estats Units no es quedaran aturats mentre les institucions financeres estrangeres facilitin transaccions illegítimes que beneficin Maduro i els seus amics i perpetun la corrupció que ha devastat Veneuela", ha assenyalat Bolton a través del seu compte en la xarxa social Twitter.