Publicat 28/12/2019 14:17

L'Assemblea General de l'ONU condemna Birmània per abusos contra els rohingyes

Un refugiat rohingya a Cox's Bazar
ANTHONY KWAN / MSF - Archivo

La resolució, no vinculant, declara l'alerta internacional per l'extrema gravetat d'aquests abusos, que inclouen tortures, violacions i assassinats

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea General de Nacions Unides ha aprovat aquest divendres a última hora una resolució de condemna contra Birmnia per abús dels Drets Humans de les minories tniques, comenant per la població rohingya, en forma de detencions arbitrries, tortures, abusos sexuals i morts sota custdia.

La resolució, aprovada per 134 vots a favor, per 38 en contra i amb 28 abstencions, insta el Govern de Birmnia a prendre mesures urgents per combatre la incitació contra l'odi cap als rohingyes en els estats de Kachin, Shan i, sobretot, Rakhine, l'origen de l'xode que més de 700.000 rohingyes van iniciar a l'agost del 2017 per escapar de la persecució de l'exrcit birm.

Les resolucions de l'Assemblea General de l'ONU no tenen carcter vinculant per són una expressió del sentir de la comunitat internacional sobre els casos que tracten. L'xode de la població rohingya, en particular, és una de les crisis humanitries més importants del món.

Al voltant d'un milió de rohingyeses troben amuntegats en camps de refugiats de Bangladesh a l'espera que el Govern birm convenci la comunitat internacional que existeixen condicions segures per al seu retorn, cosa de la qual ni observadors ni ONG n'estan convenuts.

L'Exrcit i el Govern de Birmnia asseguren que l'xode va comenar per culpa de grups insurgents rohingya. De fet, la líder 'de facto' del Govern de Birmnia, Aung San Suu Kyi, va assegurar que la recent denúncia de Gmbia a la Cort Internacional de Justícia (CIJ) pel suposat genocidi contra la minoria rohingya és "incompleta i enganyosa", tot i que sí ha reconegut abusos de les Forces Armades pels quals ha proms depurar responsabilitats.

La resolució també recull la preocupació de Nacions Unides davant els informes que denuncien "violacions i abusos rebuts pels rohingya tan greus que podrien constituir els crims més seriosos que recull el Dret Internacional".

Finalment, la resolució insta el Govern al fet que acceleri els esforos per resoldre "tant la situació d'apatridia com la discriminació sistemtica i institucional" en la qual viuen els rohingya i facilitin les condicions necessries per al seu reotrn segur, voluntari, digne i sostenible".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés