Publicat 28/12/2019 14:17:54 +01:00CET

L'Assemblea General de l'ONU condemna Birmània per abusos contra els rohingyes

Un refugiat rohingya a Cox's Bazar
ANTHONY KWAN / MSF - Archivo

La resolució, no vinculant, declara l'alerta internacional per l'extrema gravetat d'aquests abusos, que inclouen tortures, violacions i assassinats

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea General de Nacions Unides ha aprovat aquest divendres a última hora una resolució de condemna contra Birmània per abús dels Drets Humans de les minories ètniques, començant per la població rohingya, en forma de detencions arbitràries, tortures, abusos sexuals i morts sota custòdia.

La resolució, aprovada per 134 vots a favor, per 38 en contra i amb 28 abstencions, insta el Govern de Birmània a prendre mesures urgents per combatre la incitació contra l'odi cap als rohingyes en els estats de Kachin, Shan i, sobretot, Rakhine, l'origen de l'èxode que més de 700.000 rohingyes van iniciar a l'agost del 2017 per escapar de la persecució de l'exèrcit birmà.

Les resolucions de l'Assemblea General de l'ONU no tenen caràcter vinculant però són una expressió del sentir de la comunitat internacional sobre els casos que tracten. L'èxode de la població rohingya, en particular, és una de les crisis humanitàries més importants del món.

Al voltant d'un milió de rohingyeses troben amuntegats en camps de refugiats de Bangladesh a l'espera que el Govern birmà convenci la comunitat internacional que existeixen condicions segures per al seu retorn, cosa de la qual ni observadors ni ONG n'estan convençuts.

L'Exèrcit i el Govern de Birmània asseguren que l'èxode va començar per culpa de grups insurgents rohingya. De fet, la líder 'de facto' del Govern de Birmània, Aung San Suu Kyi, va assegurar que la recent denúncia de Gàmbia a la Cort Internacional de Justícia (CIJ) pel suposat genocidi contra la minoria rohingya és "incompleta i enganyosa", tot i que sí ha reconegut abusos de les Forces Armades pels quals ha promès depurar responsabilitats.

La resolució també recull la preocupació de Nacions Unides davant els informes que denuncien "violacions i abusos rebuts pels rohingya tan greus que podrien constituir els crims més seriosos que recull el Dret Internacional".

Finalment, la resolució insta el Govern al fet que acceleri els esforços per resoldre "tant la situació d'apatridia com la discriminació sistemàtica i institucional" en la qual viuen els rohingya i facilitin les condicions necessàries per al seu reotrn segur, voluntari, digne i sostenible".

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 4. 4

  Dos detinguts pel robatori a l'interior d'un domicili de Sant Carles de la Ràpita mentre els propietaris dormien

 5. 5

  Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida