Publicat 23/12/2019 17:03:47 +01:00CET

L'Aràbia Saudita condemna cinc persones a mort per l'assassinat de Khashoggi

dpatop - Shalan al-Shaalan parla a una roda de premsa per anunciar que cinc persones han estat sentenciades a mort per l'assassinat de periodista dissident Jamal Khashoggi dins 2018 a Istanbul.
-/Saudi Press Agency/dpa

La Justícia saudita conclou que l'assassinat de Khashoggi "no va ser premeditat"

RIAD, 23 des. (Reuters/EP) -

La Fiscalia General de l'Aràbia Saudita ha anunciat aquest dilluns que cinc persones han estat condemnades a pena de mort per l'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi l'octubre del 2018 i que Saud al-Qahtani, exassessor del príncep hereu, Mohamed bin Salman, ha estat finalment alliberat perquè no s'han presentat càrrecs en contra d'ell.

En la seva lectura de la sentència, el fiscal Shalaan al-Shalaan ha dit que cinc persones han estat condemnades a la pena cabdal i altres tres han estat sentenciades a penes que sumen 24 anys de presó per "cometre i participar directament" en l'assassinat de Khashoggi.

Els altres tres acusats, perquè en total han estat processades onze persones, han estat exonerats. Entre ells es troba el 'número dos' de la Intel·ligència saudita, Ahmed al-Asiri, que ha quedat absolt per falta de proves, d'acord amb Al Shalaan.

A més, han estat alliberats Al-Qahtani, perquè no es van arribar a presentar càrrecs en contra d'ell, i el cònsol general de l'Aràbia Saudita a Istanbul en el moment del crim, Mohamed al-Otaibi, perquè testimonis turcs han declarat que van estar amb ell el dia de l'assassinat.

Al Shalaan ha determinat així mateix que "l'assassinat no va ser premeditat". "La decisió es va prendre en la calor del moment", ha dit, recalcant que no hi havia una "enemistat" prèvia entre Khashoggi i els seus assassins.

Khashoggi va morir en mans de funcionaris saudites dins del Consolat saudita a Istanbul, al qual va assistir el 2 d'octubre del 2018 per tramitar els papers per poder casar-se amb la seva promesa. Les seves restes mortals no han aparegut i la premsa turca ha informat que el seu cadàver va ser desmembrat i tret de la legació diplomàtica.

L'assassinat del periodista saudita, crític amb el règim i especialment amb la gestió de Bin Salman, va provocar moltes crítiques internacionals i va danyar la imatge del príncep hereu, al qual la CIA i alguns governs occidentals situen com la persona que va ordenar matar el reporter crític.

Les autoritats saudites han admès que Khashoggi va ser assassinat però han negat en tot moment que el príncep hereu estigués implicat o ordenés el seu assassinat. No obstant això, Bin Salman, va assumir certa responsabilitat política en declarar què va passar per la seva "mirada".

Aquesta conclusió contradiu a la qual va arribar la investigació de Nacions Unides el passat mes de febrer, segons la qual les evidències apunten a "un assassinat premeditat i perpetrat de manera brutal" per autoritats saudites.

"BURLA" DE LA JUSTÍCIA

Amb aquesta resolució, les autoritats saudites han resolt un procés judicial que ha transcorregut amb el més absolut secret a Riad. En total, han estat investigades 31 persones, 21 detingudes i deu interrogades.

La relatora especial de l'ONU per a execucions extrajudicials i detencions arbitràries, Agnes Callamard, ha considerat que la sentència és una "burla" a la Justícia. "Els autors intel·lectuals no només caminen lliures, sinó que amb prou feines estan afectats per la investigació i el judici", ha denunciat a Twitter.

En la mateixa línia s'ha expressat l'ONG Amnistia Internacional, per la qual "aquesta sentència fracassa a l'hora d'abordar la implicació de les autoritats saudites en aquest devastador crim o a aclarir on són les restes mortals de Khashoggi".

"Les condemnes a mort no són una manera de fer Justícia. Poden veure's com una manera de silenciar per sempre els sospitosos, com una manera d'impedir que parlin per amagar millor la veritat", ha denunciat el secretari general de Reporters Sense Fronteres (RSF), Christophe Deloire, en la xarxa social.

Per la seva banda, el portaveu del Ministeri d'Exteriors de Turquia, Hami Aksoy, ha cridat l'atenció sobre el fet que "qüestions importants com la ubicació del cadàver de Khashoggi, la identitat dels instigadors i el parador dels cooperadors continuen en la foscor", la qual cosa ha considerat "una resolució essencial a l'hora de fer Justícia".