L'Aràbia Saudita avisa que qualsevol atac llançat des de l'Iran serà considerat un "acte de guerra"

Publicat 22/9/2019 12:10:17CET
El ministre d'Exteriors de l'Aràbia Saudita, Adel al Jubeir
-/Saudi Press Agency/dpa - Archivo

   RIAD, 22 set. (Reuters/EP) -

   El ministre d'Exteriors de l'Aràbia Saudita, Adel al Jubeir, ha advertit l'Iran que qualsevol atac llançat des del seu territori contra el regne àrab serà considerat un "acte de guerra", en el marc de l'escalada de tensió a la regió.

   Al Jubeir s'ha referit en una entrevista concedida el dissabte a la nit a CNN als recents atacs contra instal·lacions petrolieres a l'Aràbia Saudita, que han estat reivindicats pels rebels huthis, recolzats per l'Iran a la guerra civil del Iemen.

   "Responsabilitzem a l'Iran perquè aquests míssils i 'dron' que van ser llançats a l'Aràbia Saudita van ser fabricats i lliurats per l'Iran" als huthis, ha explicat el cap de la diplomàcia saudita.

   "Però llançar un atac des del seu propi territori, si aquest fos el cas, ens posaria en una categoria diferent. Seria considerat un acte de guerra", ha advertit Al Jubeir. "Si segueixen per aquest camí, s'arrisquen a una acció militar", ha afegit.

   No obstant això, ha subratllat que "ningú vol una guerra", sinó que "tothom vol resoldre això de forma pacífica", apuntant que per a això "el resultat final ha de ser acabar amb les polítiques agressives de l'Iran".

   A més, ha reiterat que "les polítiques d'apaivagament no funcionen amb l'Iran" i ha esmentat entre elles el mecanisme financer dissenyat pels altres signants de l'acord nuclear per burlar les renovades sancions dels Estats Units.

   "Aquestes coses només els embraveixen", ha considerat. "Els iranians han de saber que les seves accions tindran conseqüències", ha defensat, avançant que l'Aràbia Saudita intentarà conformar un front comú sobre aquesta idea a la propera Assemblea General de l'ONU.

   Els incidents amb bucs petroliers a l'estret d'Ormuz d'aquest estiu i els recents atacs a instal·lacions petrolieres a l'Aràbia Saudita són símptoma de la creixent tensió en el golf Pèrsic arran de la ruptura de l'acord nuclear signat el 2015.

   Els Estats Units el va abandonar el 2018 recuperant les sancions contra l'Iran, que ha respost incomplint part dels compromisos assumits per virtut d'aquest tractat internacional, que passen per limitar el desenvolupament militar de la seva indústria atòmica.