Publicat 23/11/2019 13:25:25 +01:00CET

L'alcalde de Bogotà amplia el toc de queda a tota la capital pels aldarulls en les protestes

El alcalde de Bogotá, Enrique Peñalosa.
REUTERS / JOHN VIZCAINO

MADRID, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Bogotà, Enrique Peñalosa, ha ampliat aquest divendres el toc de queda que havia decretat a tres àrees de Bogotà a tota la capital del país arran dels aldarulls que s'han registrat en el marc d'una altra jornada de mobilitzacions.

Ha estat el president de Colòmbia, Iván Duque, qui ha sol·licitat a Peñalosa que ampliés la mesura. "He demanat a l'alcalde de Bogotà, Enrique Peñalosa, que apliquem el toc de queda a tota la ciutat a partir de les 21.00 hores (hora local)", ha indicat Duque a Twitter. "El nostre objectiu és garantir la seguretat", ha assegurat.

Els incidents, que de moment s'han saldat sense víctimes, han afectat el sistema de transport a la ciutat a causa d'"actes de sabotatge". Peñalosa ha declarat a més la 'llei seca' fins al migdia d'aquest dissabte.

El ministre de Defensa de Colòmbia, Carlos Holmes Trujillo, ha confirmat aquest mateix divendres que almenys tres persones han mort en les protestes que es van produir durant la vaga general que va tenir lloc aquest dijous al país.

Trujillo ha explicat que dos de les morts es van produir durant enfrontaments amb la Policia als municipis de Buenaventura i a Candelaria, tots dos al departament de Valle del Cauca (sud-oest), en mirar d'aturar diversos saquejos en zones comercials de la zona. La tercera de les morts no ha estat detallada.

LA VAGA GENERAL A COLÒMBIA

La marxa va ser convocada aquest dijous per sindicats, jubilats, professors i estudiants, col·lectius indígenes i LGTBI, per protestar contra el Govern de Duque i les seves polítiques econòmiques, les quals, segons denuncien aquests col·lectius, han empobrit l'esperança de vida al país.

La deterioració de les pensions i els salaris, l'incompliment dels acords amb els estudiants, i la situació de violència que viu el país --més de 160 dirigents socials i sindicals han estat assassinats aquest 2019--, així com l'intent del Govern de modificar l'acord de pau amb les FARC l'any 2016, són els principals motius de les mobilitzacions.

Els dies previs a la vaga, l'Executiu va atorgar plens poders a les autoritats locals i regionals per imposar les mesures necessàries en cas que es produïssin actes de violència i revoltes semblants a les que s'han viscut en les últimes setmanes a les principals ciutats d'alguns dels països de la regió, com ara l'Equador, Xile i Bolívia.

"La protesta social pacífica és un dret constitucional, el qual garantim, però serem implacables amb els actes de vandalisme", va alertar Duque.