Actualitzat 19/5/2020 10:34:32 +00:00 CET

El BCE actuarà "sense parpellejar" davant d'un repunt de les primes d'Espanya o Itàlia

Christine Lagarde, presidenta del BCE
Dirk Claus/European Central Bank / DPA - Archivo

MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assegurat que l'entitat continuarà actuant "sense parpellejar" per garantir la transmissió de la política monetària a tots els països de la zona euro i evitar una pujada brusca dels diferencials de països com Espanya o Itàlia.

"Continuarem actuant sense parpellejar", afirma en una entrevista del diari 'El Mundo', l'italià 'Corriere della Sera', el francès 'Les Echos' i l'alemany 'Handelsblatt', que ha recordat que, des que el BCE va anunciar el 18 de març el seu programa de compres d'emergència contra la pandèmia (PEPP), el diferencial italià ha disminuït considerablement, així com les primes de risc d'Espanya i Portugal.

"Ens hem d'assegurar que la política monetària es transmet a tots els països de la zona de l'euro, en tots els sectors. Aquest és el propòsit del nostre instrument extraordinari, el programa de compres d'emergència davant la pandèmia (PEPP)", afegeix.

Lagarde considera "absolutament justificat" el pla, malgrat l'esmena que el Constitucional d'Alemanya ha presentat al programa de compra de deute públic (PSPP) del 2015, i que qüestiona el fet que hi participi el Bundesbank si l'institut emissor no en concreta la proporcionalitat.

"No pateixo ni pel PEPP ni pel programa anterior, que es refereix a les compres de deute a partir del 2015", diu la presidenta del BCE, que subratlla que l'entitat respon a la jurisdicció del TJUE. "Serem responsables davant del Parlament Europeu i explicarem les nostres decisions als ciutadans".

Quant a la possibilitat que el Bundesbank no continuï participant en els programes de compra de deute del BCE, Lagarde adverteix que, segons el Tractat, tots els bancs centrals nacionals han de participar plenament en les decisions i l'execució de la política monetària de l'eurozona. "Cada banc central nacional de la zona euro és independent i no pot acceptar instruccions dels governs".

Contador