Publicat 18/09/2021 15:23CET

l'Afganistan.- UNICEF demana "no deixar enrere les nenes" davant l'obertura de centres educatius a l'Afganistan

Una nena desplaçada a l'Afganistan al costat de la seva mare.
OCHA AFGANISTÁN

Els talibà han ordenat la represa de les classes de secundària solament per a nois

MADRID, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha demanat "no deixar enrere les nenes" davant l'obertura dels centres educatius d'educació secundària a l'Afganistan aquest dissabte.

En un comunicat, la directora general d'UNICEF, Henrietta Fore, ha saludat l'obertura d'instituts al país asiàtic, però ha mostrat la "profunda preocupació" de l'organisme per que no es permeti a les nenes reprendre la seva educació.

"Les nenes no poden, i no han de, deixar-se enrere", ha urgit Fore, que ha incidit que és "crític" que les nenes i les joves puguin tornar a les classes "sense més retards". Així mateix, ha apuntat a la necessitat que hi hagi professores als centres.

Segons dades proporcionades per Fore, fins i tot abans de la crisi humanitària, 4,2 milions de nens no estaven escolaritzats a l'Afganistan. D'ells, al voltant del 60 per cent són nenes.

Així, ha defensat el progrés "significatiu" en matèria educativa a l'Afganistan en els últims 20 anys, que han permès triplicar el nombre de col·legis i incrementar el nombre d'estudiants d'un milió a 9,5 milions. "Cada dia que una nena perd a la seva educació és una oportunitat perduda per a ella, la seva família i la seva comunitat", ha insistit, demanant "respectar" i "protegir" els avanços assolits.

D'aquesta manera, ha garantit que UNICEF continuarà treballat perquè tots els nens i nenes tinguin oportunitats equitatives per aprendre i desenvolupar les habilitats que necessiten per construir un l'Afganistan "pacífic" i "productiu".

REOBERTURA DELS INSTITUTS

Aquest dissabte s'han reprès les classes d'educació secundària a l'Afganistan però solament per als nens després d'una ordre del Ministeri d'Educació del Govern talibà que exclou així les dones.

La directiva emesa el divendres pel Ministeri es refereix a la represa de les classes per als estudiants i professors de centres d'educació secundària i les madrasas o escoles alcoràniques en les 34 províncies afganeses.

"Els estudiants i professors de totes els centres de secundària privades i emiratíes (estatals) i les escoles religioses hauran de reprendre" les classes, explica l'ordre, recollida per l'agència de notícies afganesa Jaama Press.

Les autoritats talibà havien emès prèviament la represa de les classes tant de nenes com de nens, però les universitats públiques no s'ha reprès l'activitat lectiva i les privades solament funcionen amb classes segregades amb cortinajes que separen a homes de dones.

La gran majoria de les escoles de secundària de l'Afganistan, que cobreixen entre els 13 i els 18 anys, estan segregades a l'Afganistan, per la qual cosa seria molt fàcil per als talibà tancar els instituts per a nenes. "El futur pinta molt negre", ha declarat una estudiant afganesa en declaracions a la cadena britànica BBC.

Aquest mateix divendres, els talibà han anunciat la supressió del Ministeri de la Dona i la seva substitució per un departament de "foment de la virtut", similar al Ministeri de la Propagació de la Virtut i Prevenció del Vici que va existir ja a l'Afganistan entre 1996 i 2001, responsable de la coneguda com a policia moral i l'aplicació quotidiana de la 'sharia' o llei islàmica segons la interpretació estricta dels talibà.

"Jo volia ser mèdic i aquest somni s'ha esvaït. No crec que ens deixin tornar a classe. Encara que obrin els instituts una altra vegada no volen que les dones rebin educació", ha retret una noia de 16 anys des de Kabul també en declaracions a la BBC.

Des del derrocament dels talibà en 2001 es va passar de gairebé zero a 2,5 milions de nenes escolaritzades i es va duplicar la taxa d'alfabetització fins al 30 per cent.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés