Actualitzat 3/12/2019 12:02:59 +00:00 CET

L'activista climàtica Greta Thunberg s'acosta al port de Lisboa (Portugal)

Greta Thunberg anuncia su inminente llegada a Lisboa
TWITTER/@GRETATHUNBERT

MADRID, 3 des. (Reuters/EP) -

L'activista climàtica Greta Thunberg és a prop del port de Lisboa, després d'una travessia per l'oceà Atlàntic en catamarà des que fa 20 dies va partir de Nova York, segons mostren imatges de Reuters Television.

D'aquesta manera, l'embarcació 'La Vagabonde' ha transportat l'activista sueca, que es nega a viatjar amb avió, a través de l'Atlàntic per poder assistir a la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU (COP25) que se celebra a Madrid del 2 al 13 de desembre.

Està previst que Thunberg passi el dia amb reunions amb activistes climàtics portuguesos i descansant abans de la seva partida a Madrid.

En el seu compte oficial de Twiiter, la jove activista també ha penjat unes imatges en què es pot llegir: "Camí a Lisboa" mentre que quan encara no s'havia fet de dia va publicar una imatge de la costa portuguesa amb el lema "Terra avui".

La jove va començar fa un any una vaga davant el parlament suec cada divendres per protestar per la falta d'acció contra el canvi climàtic i setmana rere setmana ha inpirat un moviment mundial de joves que s'ha posat dempeus per exigir polítiques implicades en l'emergència climàtica que permetin limitar l'augment de la temperatura global del planeta a 1,5 graus centígrads.

Thunberg s'havia desplaçat fins a Santiago de Xile, on estava prevista la celebració de la COP25. No obstant això, la situació de crisi social al país llatinoamericà va fer que el president xilè, Sebastián Piñera, renunciés a acollir la cimera a finals del mes d'octubre. Una vegada la COP es va traslladar a Madrid, Thunberg va mirar de buscar una manera de transport concorde als seus requeriments climàtics per viatjar fins a la capital espanyola, perquè no viatja amb avió per les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades.

Tot i que encara es desconeix el mitjà de transport que Greta farà servir per traslladar-se de Lisboa a Madrid, la jove activista intervindrà davant el ple dels líders mundials que participaran en el que es coneix com un segment d'alt nivell, segons han informat a Europa Press fonts de Nacions Unides.

Thunberg es dirigirà als representants de delegacions de 200 països que participaran en la COP25 durant el tram final, a partir del dia 10 de desembre, que són, precisament les jornades en què s'intensificaran les negociacions, dirigides aquest any a poder implantar el 2020 l'Acord del Clima que es va adoptar a París el 2015. La Presidència de la Cimera ha denominat aquesta cita la "cimera de l'ambició climàtica" i el lema d'aquest any és "temps d'actuar".

Més enllà del seu discurs davant el plenari de la COP25 i de la seva eventual participació en la marxa climàtica, la jove està organitzant la seva agenda per participar en diferents activitats durant la seva estada a Espanya tant en la Cimera, que es desenvoluparà a IFEMA, com en altres punts de la ciutat de Madrid.