Actualitzat 17/04/2015 16:45

Sèrbia i Kosovo es reuneixen dimarts a Brussel·les per avançar en la normalització

BRUSSEL·LES, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -  

Els primers ministres serbi i kosovar, Aleksandar Vuci i Isa Mustafa, es reuniran a Brussel·les dimarts que ve, 21 d'abril, amb l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, per abordar com avançar en la normalització de les seves relacions.

   Les dues parts revisaran a la cita amb el cap de la diplomàcia europea "el progrés en l'aplicació dels acords tancats en el diàleg i intercanviaran punts de vista sobre la via endavant en el procés de normalització", ha informat el Servei Europeu Exterior en un comunicat.

   La reunió s'anuncia després de l'amenaça del Govern serbi, que ha avisat que detindrà el ministre d'exteriors de Kosovo, Hashim Thaçi, que va liderar la guerrilla kosovar a finals de la dècada dels 90, si acudeix a una conferència sobre reconciliació, prevista per al pròxim 24 d'abril a Belgrad. Sobre Thaçi pesa una condemna de deu anys de presó per "terrorisme" dictada el 1997.

   La UE ha recordat aquest divendres que les dues parts van arribar a un acord per promoure un mecanisme per facilitar aquest tipus de visites a través d'Oficines d'Enllaç en el marc del diàleg que facilita per a la normalització de les seves relacions, tot i que pròpiament no té cap paper en si mateix.

   "Hi ha Oficines d'Enllaç per abordar això i s'ha establert un procediment amb la intenció específica de facilitar aquestes visites", ha explicat en roda de premsa la portaveu de Mogherini, Maja Kocijancic. "I esperem que el procediment establert s'utilitzi", ha tancat, després de deixar clar que segueixen el cas.

   Belgrad i Prístina van segellar l'abril del 2013 un acord històric intervingut per la UE per avançar en la normalització de les seves relacions, sobretot al nord de Kosovo de majoria sèrbia, tot i que Belgrad segueix rebutjant la independència unilateral de Kosovo que es va materialitzar el febrer del 2008 i que tampoc reconeixen cinc estats membres, entre els quals hi ha Espanya.

   En virtut de l'acord, Belgrad va acordar desmantellar les estructures policials i judicials paral·leles que mantenia al nord de Kosovo, de majoria serbokosovar i les dues parts van acordar la creació d'una associació de municipis de majoria sèrbia amb certes competències. A més, les dues parts es van comprometre a no perjudicar l'una a altra en el seu camí per complir el seu objectiu d'entrar a la UE.

   Els estats membres van acordar el reconeixement a l'acord històric d'obrir negociacions d'adhesió amb Sèrbia i a negociar un acord d'associació i estabilització amb Kosovo, una espècie de preacord d'adhesió, que no prejutja que es doni aquest pas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés