Actualitzat 8/6/2014 16:34:09 +00:00 CET

Kerry recomana als talibans alliberats a canvi de Bergdahl que no prenguin represàlies contra els EUA

NOVA YORK, 8 juny (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha advertit als cinc presoners talibans que han estat alliberats a canvi del sergent Bowe Bergdahl que no intentin prendre represàlies contra els Estats Units perquè "corren perill de mort" si intenten tornar a les files insurgents.

"És possible que en algun moment (els presoners) vulguin tornar amb els talibans, però també és possible que acabin morts en intentar-ho", ha declarat Kerry en una entrevista amb la cadena CNN. "Si intenten provocar-nos per lluitar, en el futur, ara o en qualsevol moment, poden fer-ho, però corren un risc enorme", ha advertit.

Amb aquestes paraules, Kerry ha volgut fer callar les crítiques a l'intercanvi que va garantir l'alliberament del militar estatunidenc, capturat el 2009. Part del sector republicà està convençut que els alliberats es reincorporaran al combat, però el secretari d'Estat ha recordat que Qatar, país mediador en les negociacions, sotmetrà els talibans a una estreta vigilància. "I els qatarís", ha recordat Kerry, "no són els únics que no els trauran l'ull de sobre".

Als dubtes sobre la conveniència del canvi se suma també la situació personal de Bergdahl, al qual alguns companys han acusat de ser un desertor. Només un 13 % de la població estatunidenca veu al militar com un patriota, respecte del 22 % que el considera un traïdor o un desertor. Un 65 % no sap què pensar.

En resposta, Kerry s'ha servit de la seva experiència com a veterà de guerra. "A un nord-americà no se l'abandona. No importa la raó. El contrari hauria estat ofensiu i incomprensible", ha sentenciat el secretari d'Estat.