Actualitzat 09/10/2014 12:39

La justícia europea veu il·legal el càlcul de pensions d'incapacitat a Espanya per discriminar les dones

Una Imagen Del Tribunal De Justicia De La UE En Luxemburgo
Foto: TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

BRUSSEL·LES, 9 Oct. (EUROPA PRESS)

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), Yves Bot, ha dictaminat aquest dijous que el mètode de càlcul de les pensions d'incapacitat previst en la legislació espanyola vulnera la normativa comunitària perquè penalitza els treballadors a temps parcial i discrimina així indirectament les dones.

   El dictamen de l'advocat general respon a un litigi contra la seguretat social iniciat per una treballadora espanyola que el 2010 va sol·licitar una pensió d'incapacitat. Havia cotitzat 39 anys, dels quals només durant 3 anys i 10 mesos va treballar a temps parcial i durant tres més no va exercir cap activitat professional. La seva pensió per incapacitat permanent es va fixar al 55% de la base reguladora mensual, que ascendia a 347 euros. La interessada va recórrer al·legant que la base reguladora de la seva pensió havia de ser de 763 euros. El litigi ha acabat davant del Tribunal de Justícia de la UE.

   Segons la seva opinió, aquest dijous l'advocat general ha assenyalat que el mètode de càlcul establert per la llei espanyola "causa un desavantatge pels treballadors que hagin exercit una activitat a temps parcial durant el període immediatament anterior a una interrupció de l'abonament de les seves cotitzacions al règim de seguretat social".

   Bot subratlla també que, tot i que la llei espanyola s'aplica indistintament als treballadors i a les treballadores i que, per tant, no estableix discriminacions directament basades en el sexe, sí que introdueix una discriminació indirecta contrària a les normes de la UE. El motiu és que el mètode de càlcul de la pensió "pot perjudicar un número molt més alt de dones que d'homes, ja que el percentatge de treballadores a temps parcial és molt més gran que el de treballadors del mateix col·lectiu".

   Segons l'advocat general, en una situació com la de la denunciant "el mètode condueix a reduir la quantia de la pensió d'incapacitat permanent d'una manera desproporcionada respecte les cotitzacions abonades per l'interessat al llarg de tota la seva carrera professional". Així, l'afectada "va treballar a temps parcial durant 3 anys i 10 mesos, cosa que representa una part mínima de la seva carrera professional, desenvolupada durant aproximadament 39 anys".

   La resolució afegeix que el mètode "no pot justificar-se en virtut d'un factor objectiu basat en la naturalesa contributiva del règim de seguretat social i del respecte necessari del principi de proporcionalitat".

   Les opinions de l'advocat general no vinculen el Tribunal de Justícia, tot i que aquest sol seguir les seves recomanacions el 80% dels casos. Els jutges comencen ara a deliberar i la sentència final es dictarà en els pròxims mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés