Publicat 06/05/2014 12:04

La justícia europea decidirà el 13 de maig si multa Espanya per les vacances fiscals basques

L'advocada general demana una sanció de 50 milions pel retard a recuperar les ajudes il·legals

BRUSSEL·LES, 6 maig (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) decidirà el dimarts vinent, 13 de maig, si imposa a Espanya una multa per no haver recuperat a temps les ajudes il·legals concedides a empreses en el marc de les vacances fiscals basques, segons ha informat avui la institució.

Espanya ja ha recuperat el 100% d'aquestes ajudes il·legals (al voltant de 500 milions d'euros), però la majoria d'elles es van reemborsar fora de termini, amb un retard de fins 12 anys.

Per aquesta raó, l'advocada general del TJUE, Eleanor Sharpston, va demanar al gener que s'imposi a Espanya una sanció de 50 milions d'euros. El seu dictamen no vincula la decisió del Tribunal, però aquest acostuma a seguir les seves recomanacions al 80% dels casos.

Les subvencions en qüestió van ser declarades il·legals ja el 2001 i tenien una sentència en contra del 2006. Segons els càlculs de l'advocada general, encara quedaven 322 milions d'euros per recuperar en la data en què es va dictar el veredicte del 2006.

Per tot això, l'advocada general considera que la imposició d'una sanció econòmica per aquest retard és adequada com a mesura dissuasòria. "Tant la quantia de les ajudes il·legals que es tracta com el retard en la seva recuperació són considerables, i sembla que les autoritats espanyoles han dedicat una gran quantitat de temps i d'energia a intentar disminuir les quantitats que s'havien de recuperar, sovint aportant detalls excessius que comportaven més dilacions", assenyala el seu dictamen.

Sharpston considera que la multa de 50 milions és una sanció "considerable, més gran que qualsevol altra suma imposada anteriorment pel Tribunal de Justícia, que probablement tindrà un fort efecte dissuasori a tots els estats membre, sense que calgui incrementar-la".

"La infracció és greu, ja que es tracta d'ajudes d'Estat d'imports més elevats que en altres casos anteriors semblants també molt controvertits, i comporta prou gravetat per afectar el comerç entre els estats membre durant un període de temps considerable. De fet, la recuperació no es va començar a dur a terme de manera significativa fins que van passar més de quatre anys des de la sentència del 2006", apunta el dictamen.

El cas es remunta al 2001, quan la Comissió va declarar il·legals sis règims d'ajudes fiscals en vigor a les províncies d'Àlaba, Guipúscoa i Biscaia i va exigir la seva devolució. Les ajudes es van concedir en forma de crèdits fiscals corresponents al 45% de les inversions que superaven els 15 milions d'euros i d'exempcions fiscals temporals per reduir de manera substancial l'impost de societats a les empreses de nova creació durant els quatre primers anys que obtinguessin beneficis. El règim va ser derogat però les ajudes han trigat 12 anys a recuperar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés