Actualitzat 16/06/2015 16:01

La Justícia europea avala el programa de compra de deute del BCE del 2012

Una Imagen Del Tribunal De Justicia De La UE En Luxemburgo
Foto: TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

Sosté que no viola la prohibició d'oferir finançament monetari als estats membre

   BRUSSEL·LES, 16 Juny (EUROPA PRESS) -

   El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat aquest dimarts que el pla de compra il·limitat de deute públic (OMT) que va anunciar el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, l'estiu del 2012 --i al qual s'atribueix haver acabat amb la crisi que amenaçava l'existència de l'euro-- s'ajusta plenament al dret comunitari.

   La sentència conclou que aquest programa, que mai s'ha arribat a utilitzar, "no sobrepassa les atribucions del BCE en matèria de política monetària ni viola la prohibició d'oferir finançament monetari als estats membre".

   La sentència respon a una qüestió plantejada pel Tribunal Constitucional d'Alemanya. Els jutges alemanys van posar en dubte la legalitat d'aquest programa, però van decidir per primera vegada en la història elevar el cas al Tribunal de Justícia de la UE.

Previa YoutubeCargando el vídeo....

   La sentència suposa també un aval indirecte a l'actual programa de compra de deute que el BCE va posar en marxa el mes de març passat, i mitjançant el qual té previst adquirir fins a 60.000 milions d'euros al mes fins al setembre del 2016 amb la finalitat de combatre el risc de deflació a l'eurozona. Aquest pla xoca un altre cop amb l'oposició del Bundesbank alemany.

   El programa OMT, anunciat per Draghi durant un discurs a Londres el 26 de juliol del 2012, va aconseguir calmar els mercats i començar a reduir les primes de risc d'Espanya i Itàlia, que marcaven màxims. "Dins del nostre mandat, el BCE està disposat a fer el que calgui per preservar l'euro. I creguin-me, serà suficient", va dir Draghi llavors.

   El Tribunal Constitucional alemany preguntava en concret a la justícia europea si el programa excedeix el mandat del BCE en matèria de política monetària, usurpa competències dels estats membre o infringeix la prohibició de finançament monetari dels estats membre imposada pels Tractats.

   En la seva sentència d'aquest dimarts, el Tribunal de Justícia de la UE respon que "els Tractats de la Unió autoritzen el Sistema Europeu de Bancs Centrals a adoptar un programa amb les característiques del programa OMT". "Tenint en compte els seus objectius i els mitjans previstos per arribar a aquests objectius, el programa OMT pertany a l'àmbit de la política monetària i, per tant, forma part de les atribucions del Sistema Europeu de Bancs Centrals", subratlla la sentència.

   Així, d'una banda, quan s'intenta salvaguardar la unicitat de la política monetària, el programa OMT contribueix a la realització dels objectius de l'esmentada política, en la mesura que, d'acord amb els Tractats de la Unió, aquesta ha de ser única. D'altra banda, quan s'intenta salvaguardar l'adequada transmissió de la política monetària, l'esmentat programa pot, alhora, preservar la unicitat de l'esmentada política i contribuir a l'objectiu principal d'aquesta, que és el manteniment de l'estabilitat de preus, apunta el Tribunal.

   La sentència sosté a més que "les característiques específiques del programa OMT no permeten afirmar que l'esmentat programa sigui equiparable a una mesura de política econòmica" i que "no viola tampoc el principi de proporcionalitat".

   Pel que fa a la prohibició d'oferir finançament monetari als estats membre, el Tribunal de Justícia considera que el BCE va donar garanties suficients que la seva intervenció no tindria un efecte equivalent al de l'adquisició directa de bons sobirans a les autoritats i organismes públics dels estats membre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés