Publicat 22/10/2019 17:49

Juncker s'acomiada fent una crida a "cuidar" Europa i a "combatre els nacionalismes estúpids"

Jean-Claude Juncker a l'Eurocambra
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA - Archivo

BRUSSELLES, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

L'actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'ha acomiadat aquest dimarts del Parlament Europeu fent una crida per "cuidar" Europa i a "combatre amb totes les forces els nacionalismes estúpids i tancats".

"Cuidin Europa i combatin amb totes les seves forces els nacionalismes estúpids i tancats. Visca Europa!", ha emfatitzat el luxemburgus al final del seu discurs davant l'Eurocambra en el debat per fer balan de la seva gestió al capdavant de la Comissió Europea durant els darrers cinc anys.

El cap de l'executiu comunitari ha afirmat que abandonar el seu crrec "ni trist ni content", per "amb la sensació" que s'hi va implicar "a fons". El mandat de Juncker havia de finalitzar el proper 30 d'octubre, per finalment s'ajornar almenys fins a l'1 de desembre per les dificultats que est trobant la seva successora, Ursula von der Leyen, per crear el seu equip de comissaris.

En qualsevol cas, el luxemburgus s'ha confessat "orgullós" d'haver estat un "element petit" en un "conjunt molt més gran" i ha advertit els eurodiputats de la "tendncia irreversible" que far que al final d'aquest segle el bloc hagi perdut gran part del seu pes demogrfic i econmic actual.

"És una tendncia irreversible i qui pensi que aix justifica que hi hagi menys Europa, que ens repleguem en la nostra dimensió nacional, s'est equivocant i est cometent un greu error. Europa pot palliar aquest minvament d'influncia", ha destacat.

Juncker, que ha dedicat paraules d'agrament al president del Consell Europeu, Donald Tusk, i al seu equip de comissaris per la seva tasca aquests cinc anys, ha reconegut algunes "decepcions" al llarg del seu mandat, per també una srie d'"xits".

En el primer grup ha destacat l'absncia d'avanos pel que fa a la reunificació de Xipre, que no hagi estat possible concloure un nou tractat amb Sussa i que no s'hagi completat la unió bancria. "Si no completem la unió bancria, no estarem preparats per reaccionar a les properes crisis, tant si són internes com si vénen de l'exterior", ha avisat.

Entre els xits, Juncker ha esmentat l'aprovació del pilar europeu de drets socials, que s'hagi "retornat" la "dignitat" al poble grec, que segons ell havia estat "calcigada", i els assoliments econmics en matria de creació d'ocupació.

També ha lloat la "flexibilitat" en l'aplicació de les regles fiscals europees, de la qual s'han beneficiat pasos com Espanya, Itlia o Portugal, les inversions mobilitzades mitjanant l'anomenat 'pla Juncker' i la conclusió d'una quinzena d'acords de lliure comer.

Pel que fa a la gestió dels fluxos migratoris, Juncker ha assenyalat que "podria haver estat millor" si els estats membre haguessin acceptat les propostes de la Comissió Europea per reformar les normes d'asil i establir un sistema permanent de reubicació de refugiats. Així i tot, ha destacat que "grcies a Europa" s'han salvat moltes vides al Mediterrani.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés