Publicat 12/03/2019 09:38

Juncker diu que el pacte "completa però no reobre" el Brexit i avisa que no hi haurà més oportunitats

EU-Arab League Summit in Egypt
Oliver Weiken/dpa

May assoleix un "instrument legalment vinculant" que aclareix la salvaguarda irlandesa i el completa amb una "declaració unilateral"

BRUSSELLES, 12 març (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat aquest dilluns que l'última declaració "legalment vinculant" negociada amb Londres per mirar de salvar l'acord del Brexit és un instrument que "completa, per no reobre", els termes del divorci; alhora que ha avisat als diputats britnics que aquesta és l'última oportunitat d'una sortida ordenada de la UE.

"En política de vegades tens una segona oportunitat, és el que tenim aquest dilluns, perqu no hi haur una tercera oportunitat. No hi haur més interpretacions d'interpretacions, ni més garanties sobre garanties si decau el vot aquest dimarts", ha declarat Juncker en una roda de premsa a Estrasburg (Frana).

"He estat clar, no hi haur més negociacions", ha resolt Juncker poc després, en ser preguntat per les alternatives si la Cambra dels Comuns vota en contra de la solució que han consensuat 'in extremis' ell i la 'premier'.

Juncker ha comparegut davant de la premsa acompanyat per la primera ministra britnica, Theresa May, amb qui s'ha reunit durant unes dues hores i mitja a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, en un últim intent per treure l'acord de sortida del punt mort en qu es trobava.

El resultat és un "instrument legalment vinculant" que ofereix noves precisions i garanties legals al Govern britnic per defensar davant de Westminster que la salvaguarda irlandesa ('bacsktop' en l'argot comunitari) és una eina d'últim recurs i, en qualsevol cas, temporal.

La Cambra dels Comuns va rebutjar en un primer vot al gener les condicions del Tractat de Retirada, sobretot per temor al fet que la xarxa de seguretat dissenyada per evitar el retorn a una frontera física a l'Ulster suposés "atrapar" el Regne Unit de manera indefinida a l'Unió Duanera.

En aquests mesos, la UE a 27 s'ha negat a introduir canvis en l'acord de sortida, amb més pes legal, i ha ofert explorar noves alternatives en el marc de la declaració política que dibuixa el marc de la relació futura.

Finalment, la fórmula acordada inclou un instrument comú "amb pes legal", ha dit Juncker, que "completa per no reobre" el Tractat de Retirada i que respecta les directrius que van marcar els líders de la Unió Europea quan es va iniciar el procés.

Per aquest motiu Juncker ha assegurat que Irlanda donar suport als complements a l'acord i també ha demanat al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que recomani als caps d'Estat i de Govern del bloc que secundin la solució en la cimera europea que celebraran del 21 al 22 de mar.

El cap de l'Executiu comunitari ha sostingut que aquest és "l'únic acord factible", una idea que també ha recollit May, que també ha subratllat que l'anomenat 'backstop' és vist per les dues parts com una "plissa d'assegurances" que cap d'ells desitja veure activa i que, en qualsevol cas, també les dues parts coincideixen que "mai no ha de ser utilitzat".

En la seva carta a Tusk, a més de declarar la determinació del bloc per complir a temps amb el procés de ratificació i assolir una desconnexió "ordenada i amistosa", Juncker avisa que en qualsevol cas, el Brexit ha de completar-se abans que tinguin lloc les eleccions europees (23 al 26 de maig).

En cas contrari, subratlla el cap de l'Executiu comunitari, el Regne Unit estar obligat legalment a convocar aquestes eleccions, tal com exigeixen les regles de la UE a tots els seus estats membres.

Juncker tancaria d'aquesta manera la possibilitat d'ajornar a llarg termini el Brexit i limitaria les opcions de prrroga a un termini curt per complir amb els processos de tramitació del divorci.

MOMENT D'APROVAR L'ACORD

May ha insistit que el text negociat amb Brusselles suposa "canvis legals", per la qual cosa ha confiat que ha arribat el moment de "donar suport a l'acord millorat del Brexit".

Les garanties amb qu compta ara Londres tenen el suport en el text conjunt, una carta de Juncker a Tusk que informa del que s'ha acordat i també una "declaració unilateral" del Govern britnic que afirma que, en cas que les negociacions sobre el futur es trenquin i no hi hagi aspectes d'acord, la posició britnica ser que "no hi haur res que impedeixi al Regne Unit promoure mesures que finalment portin a desfer la salvaguarda".

La 'premier' ha aclarit que aquest tipus de declaracions unilaterals són utilitzades habitualment com un complement en els processos de ratificació de tractats i que ara el fiscal general del Regne Unit, Geoffrey Cox, dur a terme una anlisi jurídica dels documents anunciats.

La mandatria britnica ha afegit que aquest dimarts compareixer davant de la Cambra dels Comuns per rendir comptes sobre el que ha negociat, abans que arrenqui el debat sobre l'acord i es procedeixi posteriorment a votació.

Si Westminster vota un altre cop en contra de l'acord de divorci, malgrat els aclariments afegits en l'últim moment, aquest dimecres hi haur un segon vot per saber si el Parlament britnic secunda una sortida catica sense acord.

En cas que el resultat mostri un rebuig majoritari a un divorci desordenat, els diputats britnics s'enfrontaran a un tercer vot aquest dijous, per decidir si el Govern britnic ha de sollicitar o no als seus socis un ajornament del Brexit i evitar així una sortida abrupta i sense acord el 29 de mar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés