Jordània recupera les terres que va cedir a Israel fa 25 anys

Publicat 10/11/2019 16:25:38CET
Naharayim, tierras entre Israel y Jordania
REUTERS / RONEN ZVULUN

JERUSALEM, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

Jordània ha anunciat aquest diumenge el final de l'acord per a la cessió dels petits territoris d'Al Baqura i Al Ghamr després de la caducitat de l'acord de 25 anys subscrit el 1994 en el marc del Tractat de Pau bilateral.

El rei Abdoellah de Jordània ha subratllat que el seu país "ha imposat la plena sobirania sobre cada centímetre" de les dues regions, segons recull l'agència de notícies oficial jordana, Petra.

"Avui també anuncio la caducitat dels annexos del Tractat de Pau sobre Al Ghamr i Al Baqura i la imposició de la plena sobirania (jordana) sobre cada centímetre d'aquestes terres", ha apuntat el monarca en una compareixença parlamentària.

No obstant això, l'Exèrcit israelià ha subratllat que continuarà protegint els agricultors que utilitzen les terres jordanes de Ghamr (Tzofar per a Israel). "Seguint amb l'aplicació sobre els acords diplomàtics per a l'enclavament de Tzofar, les forces de seguretat continuen protegint la zona i col·laborant amb la comunitat", ha apuntat l'Exèrcit.

"El treball dels agricultors en aquest enclavament continua subjecte als acords i la coordinació", prossegueix el comunicat militar, recollit pel diari 'Times of Israel'.

Al Baqura és un lloc turístic molt visitat perquè es troba a prop de la triple frontera entre Israel, Jordània i Síria, mentre que Al Ghamr és una estreta franja fronterera que fan servir agricultors israelians.

Primer Egipte, el 1979, i Jordània després, el 1994, van ser els dos primers països que van signar la pau amb Israel, malgrat que formalment donen suport a la demanda palestina d'un Estat amb les fronteres de 1967.

L'acord amb Jordània establia la cessió d'aquests dos territoris fronterers per un termini de 25 anys renovables, però a l'octubre de 2018 Amman ja va anunciar formalment la seva intenció de recuperar tots dos dominis.