Publicat 25/7/2019 17:03:36 +02:00CET

Johnson dona un ultimàtum a la UE per renegociar l'acord del Brexit

Brexit.- Johnson lanza un ultimátum a la UE para renegociar el acuerdo del Brexit
REUTERS / REUTERS TV

LONDRES, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

El nou primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha donat un ultimàtum a la Unió Europea, en advertir que o s'avé a renegociar l'acord del Brexit o el 31 d'octubre hi haurà una ruptura caòtica, durant la seva primera intervenció a la Cambra dels comuns com a cap de Govern.

Johnson ha reiterat que l'acord de retirada negociat per l'anterior administració de Theresa May i Brussel·les és "inacceptable per aquest Parlament i per aquest país".

El principal escull és l'anomenat 'backstop', la solució temporal ideada per les parts per evitar una 'frontera dura' entre Irlanda del Nord i Irlanda després del Brexit.

Johnson ha defensat que es pot arribar a un altre mecanisme que garanteixi que el Regne Unit no romandrà lligat a la UE de cap manera i que al mateix temps sigui "perfectament compatible" amb els Acords de Divendres Sant, que contemplen una frontera fluïda.

Amb tot, ha expressat el desig que els líders de la UE, que s'han negat a reobrir l'acord del Brexit, "revisin la seva actual negativa". "Nosaltres estem disposats a negociar, de bona fe, una alternativa (...) Anirem a aquestes negociacions amb la màxima energia i determinació", ha asseverat.

Johnson ha emfatitzat que prefereix una sortida acordada i, per això, ha assegurat que el Govern "treballarà al màxim per assolir-ho". Però, si Brussel·les no cedeix, "ens n'haurem d'anar sense acord", ha advertit, i ha revelat que ha ordenat al seu nou Gabinet que s'ocupi dels preparatius per un Brexit caòtic com la seva "primera prioritat"

Com a prova de la seva determinació per obrar el Brexit el 31 d'octubre, ha anunciat que no nominarà un comissari britànic per al nou Executiu comunitari "sota qualsevol circumstància", i ha aclarit que amb això no pretén bloquejar les tasques per engegar la futura Comissió d'Ursula von der Leyen.

En aquests moments, hi ha una gran quantitat de funcionaris britànics "atrapats reunió rere reunió a Brussel·les i Luxemburg quan podrien estar assegurant nous acords de lliure comerç", ha esgrimit, i ha vaticinat que el Regne Unit es troba davant "l'inici d'una nova era daurada".