Publicat 01/11/2021 17:36

Johnson demana als països creativitat, imaginació i voluntat per canviar irrefutablement de rumb climàtic

El primer ministre britnic, Boris Johnson, dóna la benvinguda als líders mundials a la COP26 i els urgeix al fet que la cita marqui "el principi de la fi del canvi climtic".
GOBIERNO DEL REINO UNIDO

El primer ministre britnic assenyala que Glasgow ha de ser la cimera del principi de la fi del canvi climtic per evitar "l'ira incontenible"

MADRID, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

El primer ministre britnic, Boris Johnson, ha donat la benvinguda als líders mundials i a les delegacions de 192 pasos que participaran en la XXVIa Conferncia de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climtic de l'ONU (COP26), en qu ha demanat a les parts "creativitat, imaginació i voluntat" per canviar "irrefutablement" el rumb del planeta perqu la realitat actual "no és una pellícula de James Bond".

Johnson ha inaugurat aquest dilluns la COP26 a Glasgow d'on és originari el personatge cinematogrfic James Bond i ha fet una comparació de la realitat climtica amb les pellícules de l'agent 007, que sempre est tractant "desesperadament d'esbrinar de quin color de cable tirar" per apagar el detonador, mentre un rellotge vermell marca "implacablement" una explosió que posar si a la vida humana tal com es coneix.

"Estem aproximadament en la mateixa posició que James Bond avui, els meus companys líders mundials, excepte que la tragdia d'avui no és una pellícula i el dispositiu de la fi del món és real", ha advertit el primer ministre britnic.

Així, ha denunciat que la humanitat est "bombant" carboni a l'aire cada vegada més rpid, la temperatura del planeta s'est elevant amb "una velocitat i una brusquedat que és completament artificial", mentre que els científics adverteixen que un increment de 2C en la temperatura global posa en perill el subministrament d'aliments a centenars de milions de persones; 3C pot afegir el doble d'incendis i ciclons, cinc vegades més sequeres i 36 vegades més onades de calor. Amb 4C, segons ha apuntat, caldr "acomiadar-se" de ciutats com Miami, Alexandria o Xangai, que quedaran sota l'aigua.

En definitiva, ha subratllat que com més es deixi d'actuar, pitjor i més alt ser el preu quan els pasos es vegin obligats per la catstrofe a actuar.

"Des de fa molt temps la humanitat ha esgotat el temps quant al canvi climtic. Falta un minut per a la mitjanit del rellotge de la fi del món i hem d'actuar ara" --ha urgit--. "Si no ens posem de deb a aturar el canvi climtic avui, ser massa tard perqu els nostres fills ho facin dem".

2021: EL MOMENT DEL REALISME PER EVITAR L'"IRA INCONTENIBLE"

Johnson ha recordat que va estar a la COP21 a Copenhaguen i a París, fa sis anys, quan els pasos van acordar emissions netes zero i frenar l'augment de la temperatura a 1,5C. "Totes aquestes promeses no seran més que bla-bla-bla, i la ira i la impacincia del món seran incontenibles, si no fem que aquesta COP26 a Glasgow es converteixi en el moment de ser realistes sobre el canvi climtic", ha alertat.

Entre les accions a emprendre ha instat a comenar a tancar els milions de centrals de combustió d'hidrocarburs que hi ha "a tots els racons del planeta", eliminar gradualment l'ús d'autombils de combustió al 2035 --el Regne Unit deixar de vendre nous vehicles de combustió al 2030--; posar fi a l'ús de centrals trmiques de carbó abans del 2040 als pasos en desenvolupament i al 2030 els pasos desenvolupats; plantar 1.000 milions d'arbres i detenir i revertir la desforestació al 2030, cosa que és "espiritualment edificant i bonic" per restablir l'equilibri de la naturalesa i fixar el carboni.

En definitiva, ha apostat per escometre una "revolució industrial verda" necessria a tot el món al mateix temps que els pasos més desenvolupats reconeixen la responsabilitat que tenen perqu els que estan en desenvolupament ho facin.

Johnson ha recordat que precisament a Glasgow fa 250 anys James Watt va idear la mquina de vapor i precisament és el lloc on "el dispositiu de la fi del món" va comenar a funcionar, mentre durant 200 anys els pasos industrialitzats desconeixien "per complet" el problema que estaven creant.

Per aix, opina que és precisament a Glasgow on els pasos han d'aconseguir els 100.000 milions de dlars anuals per ajudar els pasos en desenvolupament a passar a la tecnologia verda, amb els fons d'assistncia al desenvolupament, els bancs multilaterals de desenvolupament i identificar conjuntament els projectes per ajudar a eliminar el risc perqu el sector privat pugui entrar, d'aquesta manera, en el finanament.

"Tenim la tecnologia, podem i hem de trobar el finanament, la pregunta és, companys líders, si tenim la voluntat", ha insistit Johnson, que assenyala que la meitat de la població mundial té menys de 30 anys d'edat mentre que l'edat mitjana de la COP és de 60 anys.

"Les persones que ens jutjaran són nens que encara no han nascut i els seus fills i ara estem al centre d'un escenari davant una vasta i incomptable audincia per a la posteritat. No hem de suavitzar les nostres línies o perdre el nostre senyal, perqu si fallem no ens ho perdonaran", ha afegit.

Per aix, confia que la COP26 "no ser, no pot ser" el final de la histria del canvi climtic, sinó que ha de marcar el principi de la fi del canvi climtic. "En els propers dies dediquem-nos a aquesta extraordinria tasca", ha proposat.

En la seva recepta, veu precís aconseguir una revolució industrial verda; crear milions de feines d'alta qualificació, salaris alts en energia i tecnologia i avanos en les economies.

"Fem tot el possible per salvar el nostre planeta i la nostra forma de vida i mentre treballem, pensem en aquests milers de milions d'ulls petits que ens observen a tot el món, cada vegada més nerviosos i desencantats, i pensem en els milers de milions més de nounats la ira dels qui ser encara pitjor si fallem. No podem defraudar-los. Tenim les idees. Tenim la tecnologia. Tenim els banquers, tenim les corporacions i les ONG. Tenim els intrprets i les sales de reunions i si tot la resta falla, tenim la immillorable hospitalitat i el refrigeri de Glasgow", ha concls.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés