Publicat 01/11/2021 17:36CET

Johnson demana als països creativitat, imaginació i voluntat per canviar irrefutablement de rumb climàtic

El primer ministre britànic, Boris Johnson, dóna la benvinguda als líders mundials a la COP26 i els urgeix al fet que la cita marqui "el principi de la fi del canvi climàtic".
GOBIERNO DEL REINO UNIDO

El primer ministre britànic assenyala que Glasgow ha de ser la cimera del principi de la fi del canvi climàtic per evitar "l'ira incontenible"

MADRID, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha donat la benvinguda als líders mundials i a les delegacions de 192 països que participaran en la XXVIa Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU (COP26), en què ha demanat a les parts "creativitat, imaginació i voluntat" per canviar "irrefutablement" el rumb del planeta perquè la realitat actual "no és una pel·lícula de James Bond".

Johnson ha inaugurat aquest dilluns la COP26 a Glasgow d'on és originari el personatge cinematogràfic James Bond i ha fet una comparació de la realitat climàtica amb les pel·lícules de l'agent 007, que sempre està tractant "desesperadament d'esbrinar de quin color de cable tirar" per apagar el detonador, mentre un rellotge vermell marca "implacablement" una explosió que posarà si a la vida humana tal com es coneix.

"Estem aproximadament en la mateixa posició que James Bond avui, els meus companys líders mundials, excepte que la tragèdia d'avui no és una pel·lícula i el dispositiu de la fi del món és real", ha advertit el primer ministre britànic.

Així, ha denunciat que la humanitat està "bombant" carboni a l'aire cada vegada més ràpid, la temperatura del planeta s'està elevant amb "una velocitat i una brusquedat que és completament artificial", mentre que els científics adverteixen que un increment de 2ºC en la temperatura global posa en perill el subministrament d'aliments a centenars de milions de persones; 3ºC pot afegir el doble d'incendis i ciclons, cinc vegades més sequeres i 36 vegades més onades de calor. Amb 4ºC, segons ha apuntat, caldrà "acomiadar-se" de ciutats com Miami, Alexandria o Xangai, que quedaran sota l'aigua.

En definitiva, ha subratllat que com més es deixi d'actuar, pitjor i més alt serà el preu quan els països es vegin obligats per la catàstrofe a actuar.

"Des de fa molt temps la humanitat ha esgotat el temps quant al canvi climàtic. Falta un minut per a la mitjanit del rellotge de la fi del món i hem d'actuar ara" --ha urgit--. "Si no ens posem de debò a aturar el canvi climàtic avui, serà massa tard perquè els nostres fills ho facin demà".

2021: EL MOMENT DEL REALISME PER EVITAR L'"IRA INCONTENIBLE"

Johnson ha recordat que va estar a la COP21 a Copenhaguen i a París, fa sis anys, quan els països van acordar emissions netes zero i frenar l'augment de la temperatura a 1,5ºC. "Totes aquestes promeses no seran més que bla-bla-bla, i la ira i la impaciència del món seran incontenibles, si no fem que aquesta COP26 a Glasgow es converteixi en el moment de ser realistes sobre el canvi climàtic", ha alertat.

Entre les accions a emprendre ha instat a començar a tancar els milions de centrals de combustió d'hidrocarburs que hi ha "a tots els racons del planeta", eliminar gradualment l'ús d'automòbils de combustió al 2035 --el Regne Unit deixarà de vendre nous vehicles de combustió al 2030--; posar fi a l'ús de centrals tèrmiques de carbó abans del 2040 als països en desenvolupament i al 2030 els països desenvolupats; plantar 1.000 milions d'arbres i detenir i revertir la desforestació al 2030, cosa que és "espiritualment edificant i bonic" per restablir l'equilibri de la naturalesa i fixar el carboni.

En definitiva, ha apostat per escometre una "revolució industrial verda" necessària a tot el món al mateix temps que els països més desenvolupats reconeixen la responsabilitat que tenen perquè els que estan en desenvolupament ho facin.

Johnson ha recordat que precisament a Glasgow fa 250 anys James Watt va idear la màquina de vapor i precisament és el lloc on "el dispositiu de la fi del món" va començar a funcionar, mentre durant 200 anys els països industrialitzats desconeixien "per complet" el problema que estaven creant.

Per això, opina que és precisament a Glasgow on els països han d'aconseguir els 100.000 milions de dòlars anuals per ajudar els països en desenvolupament a passar a la tecnologia verda, amb els fons d'assistència al desenvolupament, els bancs multilaterals de desenvolupament i identificar conjuntament els projectes per ajudar a eliminar el risc perquè el sector privat pugui entrar, d'aquesta manera, en el finançament.

"Tenim la tecnologia, podem i hem de trobar el finançament, la pregunta és, companys líders, si tenim la voluntat", ha insistit Johnson, que assenyala que la meitat de la població mundial té menys de 30 anys d'edat mentre que l'edat mitjana de la COP és de 60 anys.

"Les persones que ens jutjaran són nens que encara no han nascut i els seus fills i ara estem al centre d'un escenari davant una vasta i incomptable audiència per a la posteritat. No hem de suavitzar les nostres línies o perdre el nostre senyal, perquè si fallem no ens ho perdonaran", ha afegit.

Per això, confia que la COP26 "no serà, no pot ser" el final de la història del canvi climàtic, sinó que ha de marcar el principi de la fi del canvi climàtic. "En els propers dies dediquem-nos a aquesta extraordinària tasca", ha proposat.

En la seva recepta, veu precís aconseguir una revolució industrial verda; crear milions de feines d'alta qualificació, salaris alts en energia i tecnologia i avanços en les economies.

"Fem tot el possible per salvar el nostre planeta i la nostra forma de vida i mentre treballem, pensem en aquests milers de milions d'ulls petits que ens observen a tot el món, cada vegada més nerviosos i desencantats, i pensem en els milers de milions més de nounats la ira dels qui serà encara pitjor si fallem. No podem defraudar-los. Tenim les idees. Tenim la tecnologia. Tenim els banquers, tenim les corporacions i les ONG. Tenim els intèrprets i les sales de reunions i si tot la resta falla, tenim la immillorable hospitalitat i el refrigeri de Glasgow", ha conclòs.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés