Publicat 28/12/2019 15:09:26 +01:00CET

Joe Biden assegura que no declararà en el judici polític contra Trump al Senat

Imatge d'arxiu de l'ex-vicepresident dels Estats Units, Joe Biden.
Jeff Topping

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

L'ex-vicepresident nord-americà i candidat a les primàries del Partit Demòcrata, Joe Biden, ha assegurat aquest divendres que no declararà en l'impeachment' al Senat contra el president, Donald Trump, si se'l crida per fer-ho.

"No ho faré perquè està tot dissenyat com Trump ho ha fet durant tota la seva vida: intentant desviar l'atenció sobre ell mateix. L'assumpte que es tracta no és el que vaig fer jo", ha assegurat Biden, en unes declaracions recollides pel diari 'The New York Times'.

L'ex-vicepresident ha assegurat que tot és una "distracció", i ha afegit que els motius pels quals se'l cridaria a declarar en l'impeachment' contra Trump serien "absolutament enganyosos".

Per això, ha reiterat que els republicans volen el seu testimoniatge per "desviar l'atenció" sobre les accions que ha fet Trump al capdavant de la Casa Blanca.

Les declaracions de Biden tenen lloc després que la Cambra de Representants dels Estats Units aprovés obrir un 'impeachment' al Senat contra Trump, qui es convertirà així en el tercer mandatari del país en fer front a un judici polític.

Amb 230 vots demòcrates a favor, 197 en contra (195 republicans i dos demòcrates) i una única abstenció, la de la congressista demòcrata Tulsi Gabbard, els càrrecs presentats en contra seva per abús de poder i obstrucció a la justícia van tirar endavant.

La Comissió Judicial va acusar Trump d'un càrrec d'abús de poder per pressionar el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, perquè obrís dues investigacions que el beneficiarien per a la reelecció el 2020: una sobre les suposades corrupteles del precandidat demòcrata Joe Biden i el seu fill Hunter en els seus negocis a Ucraïna i una altra sobre "la desacreditada teoria" que va ser aquest país, i no Rússia, el que va interferir en els comicis del 2016.

Trump també està acusat d'un segon càrrec d'obstrucció al Congrés per rebutjar els requeriments que li ha fet la Cambra de Representants tant d'informació com de compareixença en el marc de la investigació de l''impeachment'.

Per la seva banda, la Casa Blanca va afirmar que aquesta decisió va ser "un dels episodis més lamentables de la història nord-americana". "Sense rebre un sol vot republicà i sense provar que s'incorregués en cap tipus de delicte, els demòcrates han tret endavant uns càrrecs il·legítims contra el president en la Cambra de Representants", van assenyalar.