Publicat 10/5/2020 10:17:29 +02:00CET

El Japó ordena retrocedir a dos vaixells xinesos que s'aproximaven a aigües disputades

TÒQUIO, 10 maig (DPA/EP) -

Les autoritats japoneses han ordenat fer mitja volta a dos vaixells de bandera xinesa que s'aproximaven a un grup d'illes disputades històricament per tots dos països en el mar de la Xina Oriental, segons ha informat aquest diumenge el servei de Guardacosta del Japó.

En el tercer dia consecutiu que es té coneixement d'un incident d'aquestes característiques, els dos vaixells es van aproximar a les illes Senkaku abans de fer marxa enrere per la pressió dels guardacosta.

El d'aquest dissabte ha estat el desè incident semblant que ha ocorregut aquest any. En una ocasió, el servei de Guardacosta nipó va haver de perseguir un pesquer xinès perquè sortís de la zona.

Les illes Senkaku, sota administració japonesa, també són reclamades per Xina i Taiwan, que les denominen respectivament Diaoyu i Tiaoyutai.

Les illes estan deshabitades, però contenen gran quantitat de reserves potencials de petroli i gas, d'aquí la seva importància.

Tot i aquesta disputa, les relacions bilaterals entre el Japó i la Xina han millorat recentment en els últims anys fins al punt que s'esperava que el president de la Xina, Xi Jinping, viatgés al Japó a l'abril per a una visita d'estat; una inciativa cancel·lada a causa de la pandèmia de coronavirus.