Publicat 18/5/2020 19:04:22 +02:00CET

Itàlia registra menys de 100 morts per coronavirus en un dia per primera vegada des del 9 de març

   El país inicia una nova etapa en la desescalada, amb reobertura de restaurants i la possibilitat de desplaçaments dins de les regions

   ROMA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   Itàlia ha registrat per primera vegada des del passat 9 de març menys d'un centenar de morts per COVID-19, mentre continua la disminució dels nous positius i els pacients hospitalitzats i augmenta la dada dels curats.

   En les últimes 24 hores, segons Protecció Civil, només s'han registrat 99 víctimes mortals, una xifra que no es veia des del 9 de març, quan va haver-hi 97 morts. En total, han mort des que va començar la pandèmia 32.007 persones.

   Fins avui, s'han comptabilitzat 225.886 casos positius al país, després de sumar 451 en l'últim dia, mentre que els casos encara actius són 66.553, 1.798 menys que el dia anterior. D'ells, hi ha 10.207 persones hospitalitzades amb símptomes (104 menys), mentre que 749 estan ingressades en la UCI (tretze menys). La resta estan en aïllament domiciliari.

   Pel que es refereix al nombre de pacients guarits, en l'últim dia 2.150 han rebut l'alta, la qual cosa eleva el total a 127.326. Segons Protecció Civil, en tota Itàlia s'han realitzat una mica més de 3 milions de tests des que va començar la pandèmia per gairebé 2 milions de casos.

   Les dades positives arriben en el dia en què Itàlia inicia la segona etapa en la 'fase 2' de la desescalada de les estrictes mesures de confinament que va imposar el Govern de Giuseppe Conte per frenar la propagació de la pandèmia, que va tenir com a principal epicentre el nord del país. Llombardia segueix sent la regió més castigada, amb més de 85.000 casos i més de 15.500 morts.

APRENDRE A CAMINAR DE NOU

   Conte ha insistit aquest dilluns en la necessitat d'anar pas a pas en l'aixecament de les mesures restrictives imposades per frenar la pandèmia de coronavirus, comparant el retorn a la normalitat al país amb "aprendre de nou a caminar".

   El primer ministre ha publicat una carta en el diari 'Leggo', en la qual destaca que "el país està tornant a posar-se en moviment, de forma prudent i ordenada, seguint les indicacions del Govern". A més, ha assegurat que el seu gabinet "treballa dia i nit" i que "no està sord davant les nombroses dificultats que estan vivint els ciutadans", les quals, ha assegurat, afrontarà "una a una, assumint la seva responsabilitat".

   "Tornar a la normalitat és una mica com aprendre de nou a caminar. L'Estat compta amb estar aquí per retirar i superar els obstacles. Un pas cada vegada, amb prudència i atenció, de manera que s'eviti caure i tornar enrere", ha escrit Conte, que s'ha mostrat convençut que "Itàlia tornarà a córrer".

CONTINUA LA DESESCALADA

   Des d'aquest dilluns, els italians podran moure's dins de les seves respectives regions sense necessitat de cap certificat d'autorització, un document que sí que seguirà sent necessari en cas de voler traslladar-se a altres regions. Aquesta limitació es preveu que quedi suspesa a partir del 3 de juny.

   Tant els petits comerços que encara no ho havien fet com les grans superfícies reobren les seves portes, amb l'exigència d'almenys un metro de distancia i la limitació en aquells de menys de 40 metres quadrats a un únic client alhora.

   A més, en els restaurants serà necessària la reserva prèvia i la distància entre clients haurà de ser d'un metre. Aquesta mateixa distància serà la que s'hagi de mantenir igualment a les platges, on estan prohibits els jocs en equip. La reobertura de les piscines està prevista pel 25 de maig, encara que les regions podran avançar aquesta data, i entre les normes previstes figura limitar la quantitat de persones en l'aigua o la possibilitat de prendre la temperatura als usuaris.

   També reobren les seves portes les perruqueries i altres establiments d'estètica, amb cita prèvia obligatòria i tractant de mantenir la distància d'un metre. A més, serà obligatori guardar el llistat de clients durant dues setmanes --el període de quarentena-- i serà possible prendre la temperatura als clients.

   Igualment, des d'aquest dilluns es reprenen les activitats en museus i biblioteques, prèvia reserva, i serà possible assistir a actes religiosos com a misses, mantenint la distància i fent servir mascareta, mentre que les mesquites no reobriran fins al 25 de maig.

   Els italians hauran d'esperar al 15 de juny per a la reobertura de gimnasos, teatres i cinemes, així com sales de concerts. En tots els casos serà necessària la reserva prèvia i la distància d'un metre. A partir d'aquesta data, seran possibles actes a l'aire lliure amb un màxim de 1.000 persones.

Contador