Publicat 20/04/2015 10:22

Els ministres d'Exteriors i d'Interior de la UE discuteixen aquest dilluns la situació al Mediterrani

BRUSSEL·LES, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Estrangers i de l'Interior de la UE discutiran aquest dilluns a Luxemburg la situació al Mediterrani després del naufragi d'un vaixell amb 700 immigrants a les costes de Líbia i Itàlia, segons han confirmat fonts europees i diplomàtiques, tot i que algun supervivent ha parlat de 950.

A la reunió conjunta, que es farà a partir de les 15.00 hores a Luxemburg, acudiran tant el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, com el titular de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, segons han confirmat fonts diplomàtiques.

La reunió conjunta s'ha confirmat a última hora després del naufragi, tot i que Itàlia, amb el suport d'Espanya i Grècia, ha reclamat la celebració d'una cimera europea per abordar la qüestió aquesta setmana, cosa que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, "està consultant" amb els líders, la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior, segons el seu portaveu.

Els ministres d'Exteriors ja tenien previst abordar el possible suport de la UE a Líbia, país del qual procedeixen la majoria dels immigrants que intenten arribar a les costes europees, en el cas que les faccions tanquin un acord per crear un Govern d'unitat nacional sota l'auspici de l'ONU, inclosa una possible operació militar.

Itàlia i Malta han demanat de manera insistent a la resta de països de la UE que assumeixin responsabilitats en el control de la immigració i la Comissió Europea també ha reclamat per part seva als països més mitjans i finançament per a l'agència europea de control de fronteres externes, Frontex.

"La resposta no està a l'altura de la dimensió del problema: el drama que ocorre i l'augment d'immigrants potencial és enorme", ha reconegut una font d'alt nivell diplomàtic europeu.

Tot i això, la font ha reconegut que "no hi ha voluntat col·lectiva per a una operació marítima més forta". "No és sobre la taula", ha recalcat.

"Tots som conscients que la sagnia cal parar-la d'alguna manera (...) però els Governs no estan per la tasca de donar més mitjans. Uns volen l'opció de salvament i altres volen parar les coses a terra, per parar aquesta sortida massiva" d'immigrants, ha resumit una altra font diplomàtica.

Espanya ja ha deixat clar que no és partidària que Frontex assumeixi competències de rescat d'immigrants perquè tindria un efecte crida i aposta per la cooperació amb els països d'origen per frenar la immigració irregular, una fórmula que ha tingut èxit en el cas del Marroc i Senegal.

Tot i això, l'esmentada fórmula és més difícil d'aplicar amb Líbia, sense interlocutor real des de la caiguda del règim de Moammar al-Gaddafi a la llum de la crisi política i de seguretat que viu pels enfrontaments entre faccions.

Amb vista a donar suport a un eventual acord entre faccions a Líbia, els vint-i-vuit estudien "diversos tipus d'operacions possibles". "Es pot fer el control de l'alto el foc, la seguretat d'edificis estratègics o instal·lacions petrolieres, fer el control de ports, aeroports, de fronteres. Tot això requereix un nombre d'efectius molt diferent. Es necessitarien desenes de milers per controlar l'alto el foc i molt menys si es tracta de controlar edificis", han explicat fonts diplomàtiques.

Les fonts consultades han descartat que a priori els vint-i-vuit es decantin aquest dilluns per una opció o una altra tenint en compte que es necessita més feina per planificar i detallar cada opció.

Diverses fonts diplomàtiques han qüestionat tot i això "la viabilitat d'una operació militar" europea a Líbia, "tenint en compte les dificultats" dels estats membre per reunir "un número important de forces" i "els dubtes que els libis" demanin aquest tipus d'ajuda.

"De moment no hi ha acord comú dels estats membre per desplegar tropes sobre el terreny", ha resumit una font d'alt nivell diplomàtic europeu, que veu "més consens" per aportar "experiència tècnica" o "formació".

La font ha reconegut "molts obstacles" per aconseguir una missió que controli les aigües territorials líbies amb un mandat de l'ONU perquè "de moment no és realment sobre la taula", mentre que altres fonts diplomàtiques han precisat que una missió per formar "guardacostes" libis no necessitaria d'una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU.

El punt principal de l'agenda dels ministres d'aquest dilluns és tot i això un debat "estratègic" de les relacions entre la UE i l'Amèrica Llatina i el Carib en el seu conjunt, en el marc del qual s'analitzaran en particular el desglaç amb Cuba després de l'acostament històric entre Washington i l'Havana, la situació a Veneçuela i el procés de pau a Colòmbia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés