Israel segueix a EUA i anuncia la seva retirada de la UNESCO

BENJAMIN NETANYAHU
BOGOTÁ
Publicat 12/10/2017 18:32:21CET

   JERUSALEM, 12 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat aquest dijous que ha donat ordre d'iniciar els preparatius perquè el país abandoni l'Organització de les Nacions Unides per la Ciència i la Cultura (UNESCO) i segueix així als Estats Units, que ha anunciat la seva retirada després de denunciar el "biaix antiisraelí" de l'organisme.

   El representant d'Israel davant l'UNESCO, Carmel Shama-Hacohen, havia recomanat poc abans de conèixer-se l'ordre de Netanyahu la sortida del país de la UNESCO. "En els últims anys, l'UNESCO s'ha transformat en una organització estranya que ha perdut la senda professional en pro dels interessos polítics de certs països", ha argumentat, segons recull el diari 'Yedioth Aharonoth'.

   "La meva recomanació personal al primer ministre Benjamin Netanyahu és que s'uneixi als Estats Units i es retiri immediatament de la UNESCO", ha postil·lat Shama-Hacohen.

   El Departament d'Estat nord-americà ha informat aquest dijous que els Estats Units es retirarà de forma efectiva de la UNESCO, encara que "desitja seguir vinculat a la UNESCO, però solament com a Estat observador no membre". "Aquesta decisió no ha estat presa a la lleugera", explica, pel conflicte àrab-israelià i cita a més "la necessitat de reforma fonamental" i les "quotes impagades".

   El Departament d'Estat també aclareix que està disposat a seguir relacionant-se amb l'UNESCO per aportar la seva "opinió i experiència", però com a Estat observador no membre.

   En resposta, la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, ha reconegut que han rebut notificació oficial de Washington sobre la seva retirada de l'organització. "Vull expressar que lamento profundament la decisió dels Estats Units d'Amèrica de retirar-se de la UNESCO", ha apuntat Bokova.

   En un comunicat, Bokova ha destacat les afinitats entre la missió de la UNESCO i els valors fonamentals del poble nord-americà i ha enumerat diversos projectes recents de col·laboració entre Washington i l'organisme que dirigeix. Per això, ha qualificat de "pèrdua" per a la UNESCO i per a la "família de l'ONU" la decisió nord-americana.

   L'UNESCO és l'organització encarregada de designar els llocs patrimoni de la Humanitat, fomenta l'educació sexual, l'alfabetització, l'accés a l'aigua potable i la igualtat de gènere.

UNA RELACIÓ DIFÍCIL

   L'anterior Administració nord-americana del president Barack Obama va retallar el 2011 l'aportació a la UNESCO, la qual cosa va repercutir directament en la seva capacitat d'influència. El vot ja el tenia suspès des de 2013 a causa dels seus deutes.

   El passat mes de juliol, l'UNESCO va declarar patrimoni de la Humanitat la Ciutat Vella d'Hebron, a Cisjordània, i ho va vincular a Palestina, un estat que els Estats Units no reconeix. A la Ciutat Vella es troba la Tomba dels Patriarques.

   Aquesta tomba, coneguda pels musulmans com la mesquita d'Abraham, és el lloc que alberga, segons les tradicions jueves i alcoràniques, les tombes bessones on estan enterrades tres parelles bíbliques importants: Abraham i Sara, Isaac i Rebeca, i Jacob i Lea.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.