Publicat 24/5/2020 16:30:22 +02:00CET

Israel.- Netanyahu afirma en començar el seu judici que és un "intent de cop d'Estat"

MADRID, 24 maig (EUROPA PRESS) -

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha denunciat que el judici que comença avui contra ell per diversos casos de presumpta corrupció és un intent de "cop d'Estat" amb "proves falses".

"La gent sap que (...) això és un intent de cop d'Estat polític contra la voluntat del poble (...). Us garanteixo a tots que amb la vostra ajuda, amb ajuda de Déu, seguiré lluitant. No els permetré que ens derroquin", ha declarat a la premsa israeliana abans d'entrar en el Tribunal del Districte de Jerusalem en què es desenvolupa el cas.

"Jo seguiré liderant l'Estat d'Israel", ha afegit en un discurs davant els seus seguidors, concentrats davant el tribunal. "El vostre increïble suport m'escalfa el cor. Sé que el poble d'Israel està amb mi", ha dit. A més, ha defensat, per evitar "filtracions" sobre el judici, que les sessions siguin retransmeses per televisió, "sense editar, sense talls".

Diversos ministres i diputats del seu partit, el Likud, han secundat Netanyahu equipats amb mascaretes: Amir Ohana, Israel Katz, Miri Regev, Yoav Gallant, Tzachi Hanegbi i David Amsalem. Ja amb la sessió iniciada, l'advocat defensor, Micha Fetman, ha demanat dos o tres mesos més per preparar el cas.

El principal aliat de Netanyahu, el ministre de Defensa, 'Benny' Gantz, ha recordat per la seva banda que el primer ministre compta amb la presumpció d'innocència i ha defensat que hi haurà un judici just.

"Tenim plena confiança en el sistema judicial. En aquest moment, més que mai, com a Estat i com a societat, hem de cercar l'unitat i la reconciliació pel ben de l'Estat d'Israel i el seu poble", ha publicat ea Twitter.

L'OPOSICIÓ

No obstant això, des de l'oposició, el líder del partit Yesh Atid ha afirmat que la seva postura davant el judici és la prova definitiva que no pot seguir sent primer ministre. "L'agressió salvatge i provocadora contra el seu judici és la prova definitiva de per que un imputat no pot seguir sent primer ministre", ha subratllat.

Hores abans, Netanyahu va celebrar la seva primera reunió de gabinet amb el nou govern. Ni ell ni cap dels seus ministres van abordar l'imminent judici, però el ministre sortint d'afers religiosos del país va desitjar Netanyahu que "Déu revelarà la veritat" en el procés.

ACUSACIONS

El més greu dels casos que pesen contra Netanyahu és el cas 4000, en què farà front a càrrecs per suborns, frau i violació de la confiança per impulsar regulacions que van beneficiar a l'accionista majoritari del grup Bezeq, Shaul Elovitch, a canvi d'una cobertura favorable del portal Walla.

En el cas 1000, el primer ministre serà imputat per presumpte frau i violació de la confiança per rebre regals il·lícits valorats en 700.000 shekels (prop de 183.000 euros) a canvi de favors.

D'altra banda, en el cas 2000 ha estat imputat per suposat frau i violació de confiança per acordar amb 'Yedioth Ahronoth' afeblir al diari de la competència 'Israel Hayom' --favorable a Netanyahu-- a canvi d'una cobertura més favorable al primer ministre en el primer mitjà.