Actualitzat 16/03/2015 17:44

Els 28 prometen fer servir "tots" els instruments per combatre l'Estat Islàmic

El Estado Islámico usa gas de cloro en Irak
Foto: YOUTUBE

BRUSSEL·LES, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Els ministres d'Afers Estrangers de la UE han promès que utilitzaran "tots els instruments rellevants" al seu abast per combatre l'amenaça de l'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq en el marc de l'estratègia regional comunitària per combatre el grup terrorista que han aprovat aquest dilluns.

   "La UE utilitzarà tots els seus instruments rellevants per tallar l'amenaça que planteja l'Estat Islàmic/Daesh i la seva ideologia violenta", han manifestat els Vint-i-vuit en un text pactat, en el qual donen llum verda a la nova estratègia regional per combatre el grup terrorista.

   L'Estat Islàmic constitueix "una amenaça clara" pels països del Pròxim Orient i la seguretat internacional però també "directament per a Europa" tenint en compte que "ha patrocinat atacs terroristes" en sòl europeu i contra els ciutadans europeus a l'exterior, justifiquen els Vint-i-vuit.

   "La UE dóna suport als esforços de la coalició global per contrarestar l'ISIL/Daesh, inclosa l'acció militar, d'acord amb el Dret internacional" encapçalada pels Estats Units, han subratllat els Vint-i-vuit, que han admès que tot i que la intervenció militar és "necessària però no suficient per derrotar" el grup.

   Els Vint-i-vuit reconeixen en aquest sentit que la lluita contra l'Estat Islàmic i altres grups terroristes "ha de portar-se a terme en paral·lel a la recerca de solucions polítiques" en admetre que "una transició política incloent Síria i una governança política incloent  l'Iraq són crucials per a la pau duradora i l'estabilitat a la regió".

   En tot cas, han condemnat "els atacs indiscriminats, atrocitats, assassinats i abusos dels Drets Humans" especialment contra les minories religioses i ètniques, la violència del grup contra els menors, inclòs el seu reclutament i la destrucció "deliberada" per part seva del patrimoni cultural i arqueològic de l'Iraq i Síria.

   Els Vint-i-vuit han tornat a donar suport a un procés polític incloent a Síria "que porti la transició" al país per resoldre el conflicte de manera "pacífica" i han instat "especialment" el règim del president sirià, Bashar al-Assad, a exercir la influència perquè s'acabi la violència i totes les parts s'impliquin en el procés de negociació.

   "La guerra brutal del règim de Al-Assad contra la seva pròpia gent, les violacions massives de Drets Humans massives i l'obstrucció sistemàtica contra les reformes democràtiques han contribuït fortament a la florida de l'Estat Islàmic/Daesh a Síria", denuncien els Vint-i-vuit.

   En el cas de l'Iraq, els Vint-i-vuit han tornat a donar suport a la integritat territorial, sobirania i unitat del país i el seu suport al Govern de Bagdad, que s'ha compromès a fer reformes i perseguir un diàleg complet amb vistes a aconseguir la reconciliació nacional i la pau duradora al país.

L'ESTRATÈGIA, DOTADA DE 1.000 MILIONS, ES REVISARÀ CADA SIS MESOS

   L'estratègia, dotada de 1.000 milions d'euros de pressupost comunitari per aquest any i el 2016, preveu diferents accions, com la intensificació dels contactes diplomàtics amb els països de la regió i del Golf, promoure programes contra la radicalització i projectes de gestió de fronteres i suport a la reforma del sector de seguretat, inclosos en països veïns com el Líban, per frenar el contagi de la crisi a Síria. També preveu ajuda humanitària i suport al desenvolupament econòmic i els processos de reconciliació.

   Els Vint-i-vuit ja van acordar l'estiu passat la possibilitat de donar armes, a títol individual, a les milícies kurdes i a les autoritats iraquianes per ajudar-los a combatre l'Estat Islàmic. Diversos països, inclosos França, Regne Unit, Espanya, Itàlia i Alemanya, s'han sumat des d'aleshores a les tasques d'entrenament de les forces iraquianes en el marc de la coalició contra el grup terrorista encapçalada pels Estats Units, que també bombardeja posicions del grup.

   L'estratègia, que té un grau de compliment el qual els Vint-i-vuit, el Servei Europeu d'Acció Exterior i la Comissió Europea revisaran cada sis mesos, no descarta que la UE assumeixi un paper de coordinació en relació amb el subministrament d'armes o un altre tipus d'assistència militar a l'Iraq i també apunta a la necessitat de donar suport a sancions a l'ONU, inclòs designacions i mesures contra el finançament de l'Estat Islàmic, sense descartar la creació d'un règim de sancions autònom a la UE.

   Els Vint-i-vuit ja van aprovar l'octubre una estratègia específica per respondre els combatents estrangers retornats de zones de conflicte, que forma part del marc regional aprovat aquest dilluns i que preveu intensificar la cooperació en servei d'informació secreta entre països i crear un sistema de registre de passatgers europeu o PNR.

   Els ministres d'Exteriors han reclamat aquest dilluns un paper "constructiu" als països de la regió per tallar l'amenaça de l'Estat Islàmic i han promès treballar "estretament" amb els seus socis de la coalició internacional en el marc dels grups de feina sobre estabilització, la contra-propaganda estratègica, els combatents estrangers, així com els centrats a tallar el finançament al terrorisme i en l'acció militar pròpiament.

   De manera especial, els Vint-i-vuit han reclamat a tots els països a complir les resolucions de l'ONU per "garantir que cap fons o altres actius financers o econòmics estiguin disponibles, ni de manera directa ni indirecta, pels seus nacionals o persones dins al seu territori que beneficiïn" el grup terrorista, Al-Qaeda o altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés