Actualitzat 25/8/2014 14:10:26 +00:00 CET

L'ONU denuncia una "neteja ètnica i religiosa despietada" de l'Estat Islàmic a l'Iraq

Mezquita destruida por los yihadistas en Mosul
Foto: INTERNET

GINEBRA, 25 Ago. (EUROPA PRESS)

L'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Navi Pillay, ha denunciat que l'Estat Islàmic està perpetrant una "neteja ètnica i religiosa despietada" en les regions del nord i l'oest de l'Iraq sota el seu control.

   "L'ISIS i grups armats afins estan cometent greus i horripilants violacions dels drets humans diàriament. Ataquen sistemàticament homes, dones i nens per la seva pertinença ètnica, religiosa o sectària i perpetren una neteja ètnica i religiosa despietada a les zones sota el seu control", ha afirmat Pillay en roda de premsa des de Ginebra. L'Estat Islàmic es denominava anteriorment Estat Islàmic de l'Iraq i Síria (ISIS).

   Pillay ha recordat que aquestes accions "suposen crims contra la humanitat", pel que ha instat la comunitat internacional a actuar perquè els responsables d'aquests "crims cruels" no quedin en la impunitat. "Qualsevol individu que perpetri o ajudi a cometre crims internacionals ha de respondre conforme a la llei", ha postil·lat.

   En concret, l'agència de l'ONU que dirigeix Pillay, l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, ha documentat casos d'assassinats, conversions forçoses, segrestos, esclavisme, abusos sexuals i destrucció de llocs d'importància religiosa o cultural contra comunitats com la turkmena, la cristiana i la shabak, i particularment contra els yazidites.

   Així, denuncia per exemple l'execució de 670 presos no sunnites de la presó de Badoush, a Mossul, després de la presa de la ciutat per les milícies de l'Estat Islàmic. Entre 1.000 i 1.500 presos han estat trets de la presó el 10 de juny per milicians jihadistes, segons han relatat 20 supervivents de la matança i 16 testimonis presencials que han pogut ser entrevistats.

   Ja en una zona deshabitada, han demanat als sunnites que s'apartessin i van interrogar un a un un centenar d'ells dels quals sospitaven que havien mentit. Després d'emportar-se els sunnites, els jihadistes van començar a insultar i a cridar els restants presos, els van alinear en quatre files, els van ordenar agenollar-se i finalment els van executar.

   "Aquest tipus d'assassinats de civils a sang freda, sistemàtics i intencionats després de discriminar-los per la seva religió podrien ser constitutius de crims de guerra i crims contra la Humanitat", ha subratllat Pillay.

ASSETJATS I DESPLAÇATS

   La responsable de l'ONU ha esmentat a més les matances de , milers d'ells segrestats a Nínive a començament d'agost i obligats a convertir-se a l'Islam. Entre els qui es van negar, els homes van ser executats i les dones i nens van ser convertits en esclaus i lliurats a milicians o amenaçats amb ser venuts. La mateixa pràctica va ser detectada a la regió del sud de les muntanyes de Sinyar el 15 d'agost.

   Com a conseqüència d'aquesta persecució, milers de persones necessiten ajuda humanitària urgent, com els aproximadament 13.000 turkmenos, seguidors de la branca xiïta de l'islam, d'Amirli, a la província de Salahudín, població que està assetjada pels jihadistes des del 15 de juny.

   També necessiten ajuda urgent milers de cristians, turkmenos i shabak que van fugir de Mossul i altres ciutats de la província de Nínive davant de l'avanç de l'Estat Islàmic i que ara viuen en molt condicions dolentes a la regió del Kurdistan.

   "El Govern de l'Iraq, la regió del Kurdistan i la comunitat internacional han d'adoptar totes les mesures necessàries i no escatimar cap esforç per protegir els membres de les comunitats ètniques i religioses que són especialment vulnerables i garantir el seu retorn als seus llocs d'origen amb seguretat i dignitat", ha afirmat Pillay.