Actualitzat 12/06/2014 13:03

HRW demana a l'Iraq protegir la població civil i denuncia abusos contra Drets Humans comesos per ISIS i Govern

L'ONG tem que l'ISIS repeteixi les atrocitats que ha comès a altres parts de l'Iraq i Síria

MADRID, 12 juny (EUROPA PRESS) -

L'ONG pro Drets Humans Human Rights Watch (HRW) ha demanat al Govern iraquià que no prengui mesures dràstiques per combatre els milicians de l'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria (ISIS) que puguin posar en risc la població civil i ha denunciat els abusos comesos per l'organització terrorista a diferents regions de l'Iraq i Síria.

HRW ha instat les autoritats iraquianes a prendre mesures factibles a l'hora de combatre els milicians de l'ISIS, que han aconseguit el control d'importants localitats del país, i que eviti els bombardejos indiscriminats a àrees civils, com també que asseguri la seguretat a les vies d'escapament de la població.

L'ONG ha recordat que el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha comparegut aquesta setmana a la televisió estatal Iraqiyya per demanar al Parlament que declarés la llei marcial. A més, el mandatari iraquià va instar la població a "agafar les armes i combatre l'ISIS" després que es tingués constància que la deserció de diversos militars havia provocat un "col·lapse" a les Forces Armades.

A més, l'organització humanitària també ha destacat que Al-Maliki ha anunciat l'obertura de diversos centres a les ciutats de Bàssora i Najaf, com també en àrees habitades per població xiïta, per reclutar voluntaris en el marc de la creació d'un exèrcit de "reservistes" per lluitar contra l'ISIS. En aquest exèrcit "reservista" s'hi inclouen milícies xiïtes que, segons l'ONG, podrien augmentar el risc que es cometin abusos contra la població civil. Entre aquestes milícies hi ha Asaib Ahl al Haq i Kataib Hezbollah, responsables de cometre atacs indiscriminats, segrestos i execucions sumàries contra la població sunnita.

HRW ha denunciat que les forces del Govern i els seus aliats han comès importants abusos a la província d'Al-Anbar en la lluita contra l'ISIS i milícies insurgents, entre els quals han documentat el llançament de barrils bomba en àrees residencials, detencions il·legals, tortures i execucions extrajudicials d'ençà que el conflicte va esclatar a la província el mes de gener passat.

ABUSOS DE L'ISIS

D'altra banda, l'ONG ha destacat els abusos comesos per l'ISIS a diferents regions de l'Iraq i Síria, entre els quals s'inclouen atemptats suïcides a zones residencials, execucions sumàries, tortura, detencions, discriminació a la dona i destrucció d'edificis religiosos, la qual cosa ha qualificat de crims contra la humanitat.

"La possibilitat que l'ISIS repeteixi les atrocitats que ha comès a altres parts de l'Iraq i que imposi la mateixa intolerància i abusos com ha fet a Síria, és molt preocupant", ha advertit el sotsdirector per a Pròxim Orient de HRW, Nadim Houry. "Però el Govern iraquià necessita fer front a la situació sense recórrer a les tàctiques brutals que fan que la població civil del país pagui un preu elevat", ha afegit. "L'última dècada a l'Iraq ha demostrat que a poc a poc les ofensives que alineen la població civil assentin la base per a futures batalles", ha lamentat Houry.

HRW ha denunciat que no ha pogut accedir a les localitats que han caigut sota control de l'ISIS els últims dies, però ha destacat que diferents mitjans han assenyalat que diversos milicians de l'organització terrorista han segrestat el cònsol turc destinat a Mossul, al costat de 24 empleats d'aquesta representació diplomàtica, com també el governador de la província de Salahedin i que han matat 15 soldats a la ciutat de Kirkuk.

L'ONG ha advertit que la població de Mossul no se sent segura a la ciutat després d'haver estat presa per l'ISIS. "Em poden matar en qualsevol moment per haver treballat per al Govern, o si s'assabenten que no vaig a la mesquita a resar com ells o si la meva barba no és gaire llarga", ha assegurat un veí de la població.

HRW ha assenyalat que d'ençà que l'ISIS va aconseguir el control de Mossul s'han produït 10 execucions sumàries, dos segrestos, atacs contra periodistes i s'han fixat impostos obligatoris per als comerços, com també l'aprovació d'una estricta discriminació cap a dones i nenes o el reclutament de milicians a les escoles. A més, també ha denunciat que veïns de la ciutat han alertat d'atacs indiscriminats comesos per forces del Govern a barris residencials per intentar recuperar el control de la població.

RESPONSABILITAT DELS ESTATS UNITS

L'ONG ha fet una crida a tots els bàndols, entre els quals s'inclouen el Govern, l'ISIS i forces de seguretat de regions del centre del país i del Kurdistan, perquè permetin que l'ajuda humanitària arribi de manera ràpida i sense interrupcions a la població civil. D'altra banda, també ha destacat que tots els bàndols del conflicte han de prendre mesures factibles per evacuar la població que és en zones considerades objectiu militar, com també dels seus voltants.

HRW també ha assenyalat que els Estats Units, aliats del Govern iraquià, ha d'assegurar-se que el seu suport militar no s'utilitza en la violació del dret humanitari internacional o per cometre abusos contra els Drets Humans. L'ONG ha assegurat que Washington ha de confirmar que aquest armament no s'utilitza en atacs indiscriminats o en ofensives dirigides contra població civil, com tampoc per donar suport a les milícies aliades de l'executiu iraquià.

D'altra banda, HRW ha demanat a la missió de les Nacions Unides a l'Iraq (UNAMI) que publiqui com més aviat millor les primeres conclusions sobre l'abús als Drets Humans a l'Iraq i la seva connexió amb l'última ofensiva, com també la via per identificar els responsables dels abusos. També ha assenyalat que el Consell de Seguretat de l'organització ha de mediar entre les parts per assegurar-se que es respecta la legislació internacional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés