Iran descarta que l'acord entre el Govern i els separatistes resolgui el conflicte al Iemen

Publicat 6/11/2019 16:49:58CET
El president d'Iran, Hasá Rohani.
Arman/Iranian Presidency/dpa

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

Iran ha restat importància a l'acord signat dimarts entre el Govern del Iemen i els separatistes del sud, afavorit pel seu arxienemic l'Aràbia Saudita, i ha subratllat que no ajudarà a resoldre el conflicte en el qual està immers el país des de fa més de quatre anys.

"La signatura de tals documents de cap manera ajudarà a resoldre els problemes del Iemen", ha sostingut aquest dimecres el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Abbas al-Musawi, en referència a l'acord subscrit entre el Govern d'Abdrabbuh Mansur Hadi i el Consell de Transició del Sud (CTS) a Riad.

Segons el portaveu iranià, "contribuirà a l'estabilització de l'ocupació del sud del Iemen per l'Aràbia Saudita i els seus aliats, directament o mitjançant les seves forces delegades".

El príncep hereu saudita, Mohamed Bin Salman, va sostenir després de la signatura de l'acord --que busca resoldre la disputa entre el Govern i els separatistes, aliats en la lluita contra els rebels huthis recolzats per l'Iran-- que era un pas cap a una solució política del conflicte.

"Els iemenites sempre s'han resistit contra els ocupants i mai permetran que els seus enemics posin el sud del Iemen sota el control i l'ocupació de forces estrangeres", ha defensat el portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, segons informa l'agència de notícies Mehr.

Al-Musawi ha defensat que si els saudites realment volen ajudar a resoldre el conflicte al Iemen, llavors haurien de deixar de signar acords amb grups no autoritzats, en referència als separatistes. En lloc d'això, ha afegit el portaveu, haurien d'acceptar la proposta realitzada pels huthis.

El grup insurgent al qual recolza Teheran va proposar el setembre passat suspendre tots els seus atacs amb míssils i drons contra territori saudita si la coalició militar que lidera Riad deixa de bombardejar el Iemen.