Publicat 30/03/2014 18:46

Investigadors revelen múltiples components a la profunditat del mantell de la Terra que s'eleven a la superfície

MADRID, 30 març (EUROPA PRESS) -

Intentant entendre millor la composició de la part més inferior del mantell de la Terra, que es troba a uns 2.900 quilòmetres per sota de la superfície, un equip d'investigadors de la Universitat Estatal d'Arizona, als Estats Units, ha desenvolupat noves simulacions que descriuen la dinàmica de la Terra profunda. En general, les observacions, la modelització i les prediccions indiquen que el mantell més profund és de composició complexa, agitada i en canvi continu.

Un article que es publica aquest diumenge a 'Nature Geoscience' informa de les troballes de l'equip, que podrien ser utilitzades per explicar la complexitat geoquímica de la lava a punts com Hawaii, els Estats Units. La convecció del mantell és la força impulsora darrere de la deriva continental, causant terratrèmols i volcans a la superfície.

Mitjançant la convecció del mantell, el material de la part més inferior del mantell de la Terra es podria portar a la superfície, el que permetria conèixer la composició de les profunditats de la Terra. El nucli de la Terra és molt calent (al voltant de 4.000 K) i roques al límit del nucli del mantell s'escalfen i amplien fins a tenir una menor densitat. Aquestes roques calentes (també anomenades plomes del mantell) podrien migrar a la superfície per la flotabilitat.

"Les firmes químiques complexes de punts calents de basalt proporcionen evidència que la composició de la part més inferior del mantell de la Terra és diferent d'altres parts. La pregunta principal és com les plomes del mantell i els diferents components interactuen entre ells i com la interacció condueix a la química complexa de punts calents de basalt. La resposta a aquesta pregunta és molt important per a nosaltres per entendre la naturalesa de la convecció del mantell", afirma l'autor principal, Mingming Li, que està fent el seu doctorat en Ciències Geològiques.

"Òbviament, no podem anar a l'interior de la Terra per veure què està succeint allà. Tot i això, el procés de convecció del mantell ha de complir amb les lleis de física fonamental, com la conservació de la massa, quantitat de moviment i energia. El que hem fet és simular el procés de convecció del mantell mitjançant la resolució de les equacions que controlen el procés de convecció del mantell", explica Li.

Durant molt de temps s'ha suggerit que el mantell de la Terra conté diversos dipòsits de composició diferents, entre els quals hi ha un antic dipòsit més primitiu a la capa més baixa, l'escorça oceànica reciclada i un fons del mantell empobrit. El complex geoquímic de lava trobat en punts com Hawaii és prova d'això. Els diversos components de la lava es poden derivar d'aquests diferents dipòsits del mantell i podrien incrustar-se en ella i arribar a la superfície per les plomes del mantell, però no està clar com succeeix.

Segons les simulacions, algunes escorces oceàniques subducides són arrossegades directament a les plomes del mantell, però una fracció significativa de l'escorça, fins a un 10%, entra als dipòsits més primitius. Com a resultat, les plomes del mantell arrosseguen una combinació variable de l'escorça oceànica relativament jove directament de la llosa de subducció, l'escorça oceànica més antiga que s'ha agitat amb material antic més primitiu i mantell empobrit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés