Publicat 18/02/2018 10:25

Un informe confidencial de la UE va alertar el 2007 de l'arribada de la 'Primavera Àrab' i de la crisi de refugiats

El document avisava del risc d'una successió de crisi en països amb règims "políticament obsolets"

   MADRID, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

   Un informe confidencial de la Intel·ligència de la Unió Europea va alertar el 2007 a les autoritats comunitàries del risc que la regió de Pròxim Orient registrés una sèrie de crisis locals que s'estendrien d'uns països a uns altres posant en suspens als règims autoritaris, com va succeir a partir de 2011 amb el fenomen de l'anomenada 'Primavera Àrab'.

   El document en qüestió, que ha estat desclassificat per la Unió Europea a petició de dos investigadors espanyols, va advertir que podrien registrar-se "crisis locals" que es contagiarien per diversos països fins a convertir-se en un fenomen "regional".

   "Les crisis locals" a Pròxim Orient "poden fàcilment estendre's d'un país a un altre i adoptar ràpidament una naturalesa regional", va assenyalar la Intel·ligència de la Unió Europea en el seu informe confidencial lliurat a les autoritats comunitàries el juliol de 2007, quatre anys abans que comencés l'anomenada 'Primavera Àrab' amb les primeres manifestacions contra els dictadors de Tunísia i Egipte.

   Sota el títol 'Els pitjors escenaris per a Pròxim Orient', l'informe confidencial de la UE, al que ha tingut accés Europa Press, concloïa que la influència d'Occident "es veuria probablement danyada" en el cas d'una "greu crisi" que afectés a la regió, amb les "probables conseqüències" d'"un auge del terrorisme antieuropeu" i "un augment del nombre de refugiats que intenten entrar a la Unió Europea".

   En el capítol d'"amenaces", el document de la Intel·ligència comunitària deixava clar que en el cas del "pitjor escenari" al Pròxim Orient, les conseqüències podrien ser una "interrupció del subministrament energètic", la possibilitat que la regió es convertís en un refugi segur per a terroristes" que vulguin atemptar a Europa i l'arribada de "grans xifres de refugiats o migrants" que volen arribar a territori europeu.

   En la seva anàlisi de perspectives, l'informe confidencial posava l'accent en que els conflictes a la zona mostren "una tendència a contagiar-se més enllà de les fronteres i afectar a diverses, si no a la majoria, de les potències regionals". "Poden originar-se futurs conflictes en diferents països però probablement tindran un efecte bastant més enllà de les seves fronteres. La caiguda d'un dels règims tradicionals podria precipitar una reacció en cadena que faria a altres més vulnerables", va vaticinar.

   La Intel·ligència comunitària també deixava clar en la seva anàlisi que la majoria dels règims de Pròxim Orient estaven "políticament obsolets". "Tant els règims tradicionals, en la seva majoria monarquies, com els restants representants del 'socialisme àrab' han viscut molt més temps que la seva eficàcia", va considerar l'informe dels analistes d'Intel·ligència comunitari.

   L'informe de la Intel·ligència comunitària cenyeix la seva anàlisi sobre els possibles escenaris futurs en un sentit reduït de la regió de Pròxim Orient, abastant des d'Egipte fins a Iran, sense incloure Israel i Turquia.

   Aquest document confidencial, redactat pel Centre de Situació Conjunt de la Unió Europea (SITCEN), ha estat desclassificat per les autoritats comunitàries a sol·licitud de dos investigadors espanyols i és la primera anàlisi d'aquest calibre que les autoritats comunitàries accepten fer públic.

   Els dos investigadors que han aconseguit la desclassificació són el professor Rubén Arcos, investigador de la Càtedra de Serveis d'Intel·ligència i Sistemes Democràtics de la Universitat Rei Juan Carlos, i José Miguel Palacios, que va ser cap de la Divisió d'Anàlisi del Centre d'Intel·ligència de la Unió Europea (INTCEN) entre 2011 i 2015.

   Els dos experts han analitzat a fons totes les claus de l'informe de la Intel·ligència de la Unió Europea i han plasmat les seves conclusions en un article d'investigació titulat 'L'impacte de la Intel·ligència en la presa de decisions: la Unió Europea i la primavera àrab', publicat en revista especialitzada 'Intelligence and National Security'.

   En la seva anàlisi, els dos investigadors es plantegen, entre altres qüestions, per què les autoritats de la Unió Europea no van adoptar decisions tenint en compte que els seus experts d'Intel·ligència els estaven anticipant el risc de l'arribada de la primavera àrab i la crisi dels refugiats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés