Publicat 13/11/2014 12:40

El metge responsable de les esterilitzacions diu que és el "boc expiatori" i acusa el Govern local de les morts

Mujeres en India Uttar Pradesh
EUROPA PRESS

R.K. Gupta assegura que la mort de les tretze dones "és un misteri" i que mai li havia passat res semblant

PANDORI (ÍNDIA), 13 nov. (Reuters/EP) -

El metge responsable de l'esterilització de 83 dones índies, a l'estat central de Chhattisgarh, ha acusat el Govern local de la mort de les tretze dones assegurant que ell tan sols va complir amb la seva obligació moral d'operar totes les dones que es van presentar en el campament mèdic.

"Jo no sóc el culpable. Se m'ha utilitzat com a boc expiatori. La responsable d'aquest incident és l'Administració", ha denunciat.

Així, R.K. Gupta, ha rebutjat les acusacions que l'apuntaven com a responsable de les morts per haver fet servir, suposadament, material quirúrgic rovellat i medicaments en males condicions, i ha explicat que va procurar la higiene perquè portava guants i una bata.

En defensa seva, el metge ha recordat que al llarg de la seva trajectòria professional ha portat a terme més de 50.000 intervencions d'aquest tipus i que va ser guardonat fa 10 anys pel seu treball, pel que ha afirmat que era responsabilitat del Govern de l'Índia controlar el nombre de dones esmentades el mateix dia en el seu centre de planificació familiar, realment un hospital privat abandonat.

"Correspon a l'Administració decidir el nombre de dones que s'ha citat per a l'operació", ha dit Gupta a Reuters des de la comissaria de Policia on està reclòs i sota custòdia. Ara s'enfronta a càrrecs d'homicidi per negligència.

"Si arriben a la clínica 83 dones, és la meva responsabilitat moral operar-les totes. Si em nego a fer-ho, m'hauria d'enfrontar a l'agitació pública", ha assegurat.

FALTA D'HIGIENE

Segons els protocols, els metges haurien de passar un mínim de 15 minuts amb cada operació i fer un màxim de 30 en un dia. Diversos metges han reconegut que és comú que s'arribin a fer fins a 90 esterilitzacions al dia, deixant poc temps per cuidar la higiene. Gupta en va fer 83 en tres hores.

Tot i que la Policia ha explicat que la sala d'operacions estava bruta i amb teranyines, Gupta ha dit que la mort de les tretze dones "és un misteri" i que mai li havia passat res semblant.

Davant la possibilitat que les morts es deguin a l'ús de medicaments en males condicions, el Govern de Chhattisgarh, un dels estats més pobres de l'Índia, ha prohibit cinc lots de medicaments i un de cotó quirúrgic. Inclou marques fabricades a l'Índia de ciprofloxacina i ibuprofèn que, segons Gupta, van ser empleats en les cirurgies.

FRENAR LA NATALITAT

Índia és el país on més campanyes d'esterilització es realitzen, fins a tal punt que els seus esforços per frenar el creixement de la població s'han descrit com els més durs del món per davant de les pràctiques realitzades a la Xina. La taxa de natalitat de l'Índia ha caigut en les últimes dècades, però el creixement de la població està entre el més ràpid del món.

S'estima que per al 2050 la població índia superarà la xinesa, per la qual cosa els plans del Govern hindú, actuals i futurs, passen per l'esterilització de més de 4 milions d'indis a l'any i per un sistema de quotes que encoratja els treballadors sanitaris a fer més operacions d'aquest tipus, segons han denunciat activistes del país.

De fet, grups defensors dels Drets Humans han denunciat que en el programa d'esterilització de l'Índia se'ls ofereix sovint a les dones diners perquè acceptin sotmetre's a les operacions aprofitant la seva mala o nul·la educació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés