Publicat 14/09/2014 10:32

La independència d'Escòcia serà efectiva el 24 de març de 2016 si s'imposa el 'sí'

El ministro principal de Escocia, Alex Salmond
GOBIERNO ESCOCÉS

El nou Estat celebraria les seves primeres eleccions el maig d'aquest any i es dotaria d'una Constitució escrita

LONDRES, 14 set. (EUROPA PRESS) -

La victòria del 'sí' en el referèndum del 18 de setembre no significarà automàticament la independència d'Escòcia, sinó que els escocesos hauran d'esperar fins al 24 de març de 2016 per veure fet realitat el seu somni d'acabar amb la unió forjada amb Anglaterra el 1707.

Així ho estipula el calendari que es va marcar el ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, després de l'acord subscrit amb el primer ministre britànic, David Cameron, el 15 d'octubre del 2012 per a la celebració de la consulta, en què els escocesos només podran dir si estan a favor o en contra de la independència.

En el matí del 19 de setembre, una vegada que es coneguin els resultats oficials de la consulta, arrencarà el complicat procés de negociar amb Londres la devolució de les competències que encara no han estat transferides al Parlament escocès, com la recaptació d'impostos, la gestió dels ingressos per petroli o la presència de bases militars, entre d'altres.

Salmond té particular interès a negociar la retirada del 'Trident', el sistema de dissuasió nuclear britànic compost per quatre submarins i que té la seva base a Escòcia, un assumpte que es preveu espinós, ja que caldria buscar un altre emplaçament, a més dels elevats costos que suposaria, per la qual cosa Londres s'ha mostrat reticent fins ara.

Precisament aquesta complexitat converteix la sortida del 'Trident' d'Escòcia en una de les millors monedes de canvi que gaudiria Salmond per negociar la independència. En tot cas, des del seu Govern han deixat clar que no cal que tots els assumptes hagin quedat resolts abans de la independència pròpiament dita, sinó que podrien acabar de tancar-se una vegada que aquesta s'hagi produït.

En tot cas, des de la campanya pel 'sí', afirmen que el termini de 18 mesos que s'ha donat Salmond entre la celebració del referèndum i la independència pròpiament dita és suficient, ja que els 30 països que des de 1945 s'han independitzat a través de consultes populars han tardat uns quinze mesos en concretar-la.

La negociació amb Londres estarà encapçalada pel Govern escocès, si bé ja ha manifestat el seu desig que hi hagi participació de la societat civil.

NEGOCIACIÓ AMB LA UE

D'altra banda, coneixedors que Escòcia haurà de sol·licitar la seva entrada a la UE si abandona el Regne Unit, Salmond preveu iniciar les negociacions ja abans que es produeixi la independència, amb l'objectiu de poder accelerar els terminis.

Tenint en compte que Escòcia actualment és membre de la UE, el Govern de Salmond considera que les negociacions d'adhesió haurien de ser ràpides, entre d'altres coses també perquè creu que donats els "immensos recursos" que disposa el territori suposa un benefici per a les dues parts.

A més, "la velocitat a la qual Europa va respondre a la Reunificació Alemanya demostra que pot evolucionar ràpidament davant de noves situacions", defensa el Govern escocès, coneixedor que l'entrada a la UE depèn del vistiplau dels 28 estats membre i alguns, com Espanya, podrien oposar-se.

ELECCIONS AL MAIG DE 2016

L'elecció de la data del 24 de març de 2016 garanteix que el 5 de maig de 2016 es puguin fer les primeres eleccions del Parlament independent. Entre la data del referèndum i el dia de la independència es constituirà una "plataforma constitucional" encarregada d'establir les bases dels poders que tindran el Govern i el Parlament escocès a partir de la independència.

Aquesta plataforma s'encarregarà de fer tots els preparatius financers i legals perquè el nou Estat pugui funcionar a partir del 24 de març de 2016, entre d'altres, conferirà els poders al Parlament escocès per declarar la independència en nom del poble d'Escòcia.

A partir del dia de la independència, estarà en vigor una Constitució interina, que oferirà la base legal perquè el Govern pugui funcionar fins a l'elaboració de la Constitució escrita de la qual Escòcia vol dotar-se.

L'esmentada Constitució suposarà una clara diferenciació amb el Regne Unit, l'únic país de la UE que no té una Carta Magna escrita, i, segons argumenta el Govern escocès, permetrà millorar la transparència i salvaguardar la democràcia i l'Estat de Dret.

La Constitució no es redactarà fins que Escòcia sigui independent perquè es vol que en la seva elaboració participi la societat civil, fent les seves aportacions, si bé serà una Convenció Constitucional, designada pel nou Parlament independent, l'encarregada de redactar-la.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés