Actualitzat 30/03/2017 08:52 CET

Iberoamèrica insta a Regne Unit a negociar amb Espanya la "situació colonial" de Gibraltar

CARTAGENA DE INDIAS (COLÒMBIA), 30 oct. (de l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Beatriz Fernández) -

Els líders iberoamericans han subratllat aquest dissabte la necessitat de "posar final" a la "situació colonial" de Gibraltar i han instat al Regne Unit a reprendre les negociacions bilaterals amb Espanya per arribar a "una solució definitiva" per al Penyal que beneficiï a totes les parts i afavoreixi el "desenvolupament socioeconòmic" de la zona.

Per primera vegada en els 25 anys d'història de les Cimeres Iberoamericanes, Espanya ha demanat als seus socis una declaració de suport a les seves tesis en el contenciós de Gibraltar, una sol·licitud que no ha presentat mai abans per evitar elevar de manera innecessària la tensió amb un soci europeu com el Regne Unit.

Però amb la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE, Espanya se sent lliure de portar aquesta qüestió a altres fòrums més enllà de les Nacions Unides, on periòdicament s'analitza la qüestió de Gibraltar.

La declaració aprovada per la Cimera Iberoamericana insta als Governs d'Espanya i del Regne Unit a "reprendre les negociacions bilaterals i arribar a una solució definitiva de la qüestió de Gibraltar a la llum de les resolucions pertinents de l'Assemblea General i els principis aplicables i d'acord amb l'esperit de la Carta de les Nacions Unides".

Els caps d'Estat i de Govern de l'Amèrica Llatina, Espanya, Portugal i Andorra "prenen nota" de la proposta espanyola de cosobirania per al Penyal presentada en octubre passat al Comitè de Descolonització de l'ONU i "reiteren la importància que els governs d'Espanya i el Regne Unit acordin una solució que sigui beneficiosa per a totes les parts així com per al desenvolupament socioeconòmic de la zona".

L'oferta espanyola de cosobirania, rebutjada ja per Londres i Gibraltar, inclou el compromís de desmantellar la Verja i garanties per al Penyal de romandre dins de la UE (tenint per tant accés al mercat interior) encara que el Regne Unit se'n vagi. A més, s'ofereix als gibraltarenys tenir accés a la nacionalitat espanyola sense renunciar a la britànica i mantenir el seu nivell d'autogovern.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés