Actualitzat 19/03/2015 12:45

Iatseniuk demana a la UE que no rebaixi les sancions contra Rússia

 Arseny Yatseniuk, Primer Ministro De Ucrania
Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

BRUSSEL·LES, 19 Mar. (EUROPA PRESS)

   El primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, ha reclamat als líders europeus que no relaxin les sancions contra Rússia i que les incrementin en el cas que Rússia no es mostri disposada a complir l'acord de Minsk del 12 de febrer per posar fi al conflicte a l'est d'Ucraïna.

   "Rebutjo amb fermesa qualsevol debat sobre la relaxació de sancions. Podem parlar de perllongar-les i de com reforçar les sancions en cas que Rússia no tingui ganes de complir l'acord de Minsk", ha dit el primer ministre ucraïnès en declaracions a la premsa al final d'una trobada bilateral amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, hores abans que els líders europeus debatin durant el seu sopar aquest dijous si perllonguen o no les sancions econòmiques contra Rússia.

   Iatseniuk ha denunciat que el president rus, Vladimir Putin, busca garantir la seva estabilitat a través de "la inestabilitat en la UE" i ha avisat que "si Putin divideix la unitat entre els Estats membre" entorn de les sancions "serà la història d'èxit més gran del president Putin". "I això serà el desastre per al món lliure", ha recalcat.

   Preguntat si ha sentit parlar de relaxar les sancions en alguns països de la UE, el primer ministre ucraïnès s'ha limitat a dir que sí que ha escoltat "alguns rumors en els mitjans".

   La majoria dels països, inclosa Espanya, defensen esperar a juny per decidir si es perllonguen o no les sancions per no perjudicar l'acord de Minsk, atès que les sancions econòmiques contra Rússia no vencen "fins a finals de juliol", mentre que Regne Unit, els bàltics, Polònia i Suècia, defensen prorrogar-les ja per mantenir la pressió sobre Rússia, segons fonts diplomàtiques i europees.

   A la llum de la divisió entre països, Tusk ha plantejat al president francès, François Hollande, i a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que van facilitar l'acord de Minsk, una proposta de compromís amb l'objectiu que pugui ser recolzada per la resta de líders europeus.

   "La direcció d'aquesta proposta va en la direcció de construir un vincle molt fort entre la plena aplicació del Minsk i les sancions que ja estan en vigor, que es mantinguin en vigor fins a la plena aplicació del Minsk", ha explicat una font d'alt nivell diplomàtica europea. "França és més reticent que Alemanya per prorrogar ja", han reconegut fonts europees.

KÍEV DEMANA A LA UE EFECTIUS DE MANTENIMENT DE LA PAU

   D'altra banda, Iatseniuk ha confiat que la UE accepti la petició del Govern ucraïnès per enviar efectius de manteniment de la pau per "verificar" i "assegurar" el compliment de l'acord.

   "Esperem que els nostres amics europeus recolzin aquesta idea perquè tothom vol la pau a Europa i un dels instruments per arribar a aquesta pau és desplegar efectius de pau", ha dit.

   La UE ha deixat clar fins ara que la prioritat és "reforçar" la missió de verificació de l'OSCE a l'est d'Ucraïna, organisme al qual l'acord de Minsk encarrega aquesta tasca i ha recordat que no hi ha garanties que Rússia recolzi una missió de manteniment de pau en el Consell de Seguretat de l'ONU.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés