Publicat 22/12/2019 9:44:47 +01:00CET

HRW denuncia Emirats per perseguir, assetjar i aïllar les famílies dels dissidents

Mohammed bin Zayed
-/Saudi Press Agency/dpa

MADRID, 22 des. (EUROPA PRESS) -

L'ONG Human Rights Watch ha denunciat aquest diumenge que l'aparell de seguretat estatal de la Unió dels Emirats Àrabs té al punt de mira desenes de famílies de dissidents polítics, tant els detinguts dins del mateix país com els exiliats a l'estranger.

Les autoritats, denúncia HRW, estan darrere d'una campanya d'assetjament a aquestes famílies. Ha revocat la ciutadania de 19 familiars de dos dissidents. Actualment, almenys 30 familiars de sis dels dissidents tenen prohibit viatjar; i 22 familiars de tres dels dissidents tenen prohibit renovar els seus documents d'identitat. Entre el 2013 i el 2019, els familiars dels vuit dissidents van veure restringits els seus esforços per accedir a un lloc de treball i a educació superior.

"Les autoritats d'Emirats, en la seva determinació d'aixafar la dissidència, han permès que el seu aparell de seguretat estatal utilitzi el seu poder per castigar contínuament les famílies dels activistes, tan detinguts com els que viuen a l'estranger", ha denunciat el subdirector d'Orient Mitjà i Àfrica del Nord, Michael Page.

Page ha demanat a les autoritats emiraties que "desisteixin d'aquests actes de venjança, que pràcticament equivalen a un càstig col·lectiu", exercit amb mesures arbitràries i injustificades, sense una base legal clara. Cap dels familiars seleccionats va poder obtenir un document oficial del govern o judicial que ordenés l'acció. Tampoc han pogut apel·lar.

"Cada vegada que la família intentava comprendre per què el govern negava l'accés a un servei o tenia una sol·licitud pendent indefinidament, se'ls deia, verbalment, que l'obstrucció estava passant en àmbit de seguretat estatal", segons dissidents exiliats.

Les famílies denuncien que els responsables de seguretat efectuen interrogatoris amb regularitat i fins i tot visiten familiars segons, amics i simples coneguts de les famílies. El resultat sol ser l'aïllament.

Els dissidents avisen que l'aparell de seguretat controla des de principis de la dècada del 2000 l'activitat privada a tot el país, des del desplaçament de persones, fins a la renovació dels seus documents d'identitat, passant per l'obtenció de beques.

Des del 2011, Human Rights Watch està documentant amb regularitat aquests "greus casos d'abús" contra dissidents i activistes, víctimes de "detencions arbitràries, desaparicions forçades i tortura". Emirats, afirma l'ONG , "ha arrestat i processament a centenars d'advocats, jutges, mestres i activistes, i tancat associacions de la societat civil i organitzacions estrangeres, aixafant efectivament qualsevol espai per a la dissidència".

"L'estat policial dels EAU no només castiguen els qui dissenteixen pacíficament, sinó que assetja i abusa fins i tot aquells relacionats amb ells, i la seva intolerància a les crítiques aconsegueix proporcions còmiques", ha lamentat Page. "Resulta sorprenent que tants altres països i persones influents continuïn associant-se amb un govern que castiga col·lectivament ciutadans innocents".