Actualitzat 19/06/2015 18:21

HRW apunta que els abusos dels drets en els països d'origen causen la crisi a la Mediterrà

Inmigrantes llegados a Grecia
Foto: ALEXANDROS KATAROPOULOS/MSF

MADRID, 19 Juny (EUROPA PRESS) -

   Human Rights Watch (HRW) ha advertit que les violacions dels drets humans en els seus respectius països d'origen són la força que hi ha darrere de l'alarmant augment registrat en la quantitat d'immigrants que arriben a Europa travessant la Mediterrània. L'organització ha presentat "La crisi d'immigració a la Mediterrània: Per què fuig la gent i el que la UE hauria de fer sobre aquesta qüestió", un informe sobre aquest assumpte.

   Així, l'organització ha considerat que els líders de la Unió Europea haurien de donar prioritat als drets humans en la seva resposta durant la pròxima reunió del 25 i 26 de juny, en la qual es discutiran les propostes de la Comissió Europa per a l'Agenda Europea de Migració.

   "La majoria dels qui travessen la Mediterrània estan assumint molts riscos perquè no tenen una altra alternativa, no perquè vulguin", ha assenyalat Judith Sunderland, investigadora per a l'Europa Occidental d'HRW i autora de l'informe.

   "Les prioritats de la Unió Europea haurien de ser salvar vides i augmentar les vies segures d'entrada a Europa, a més de garantir que tota la cooperació amb els països d'origen i de tràfic respecta les normes internacionals dels drets humans", ha apuntat.

   Segons recull l'informe, des de començaments d'any més de 100.000 immigrants i sol·licitants d'asil han creuat la Mediterrània, unes dades que com apunta l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) estan marcades pels conflictes bèl·lics o el reclutament terrorista. Més del 60% dels qui emprenen el viatge venen de Síria, Somàlia i Afganistan, països castigats per la guerra i la violència política generalitzada; o d'Eritrea, un país governat per un règim extremadament repressiu.

MOTIUS PER FUGIR

   Els sol·licitants d'asil han descrit a HRW la lluita indiscriminada i les amenaces a les quals van ser sotmesos per grups insurgents com els talibans, Al-Shabaab i Estat Islàmic, l'allistament militar forçat i el reclutament per grups armats, els atacs contra les escoles i els altres abusos que finalment els van obligar a fugir.

   Mubarek, de Parwan, al nord de l'Afganistan, va fugir el març del país amb la seva dona i els tres fills petits per escapar-se dels talibans. "Els talibans s'emportaven adults i nens cada dia per a atacs suïcides", assegura. "Estava preocupat pels meus fills; temia que acabessin obligant-los a convertir-se en terroristes suïcides", afegeix.

   L'informe subratlla que cada any milers de nens no acompanyats emprenen la travessia per la Mediterrània sense pares ni altres cuidadors. El 2014, més de 10.500 nens van viatjar en solitari a Itàlia per mar. A Grècia es van registrar més de 1.100 menors no acompanyats el 2014.

   El treball d'HRW, de 35 pàgines, documenta els abusos dels drets humans que pateixen les persones i que les empenyen a emprendre la perillosa travessia per mar, així com les deficiències en el sistema europeu d'immigració i asil.

   Es basa en més de 150 entrevistes realitzades el maig a migrants i sol·licitants d'asil nouvinguts a Itàlia i Grècia. Les conclusions també es basen en l'àmplia investigació que l'organització ha dut a terme a Síria, Eritrea, Afganistan i Somàlia, els països d'origen de molts dels immigrants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés