Publicat 15/12/2019 16:35:53 +01:00CET

Greenpeace considera "inadmissible" que les empreses contaminants "hagin imposat els seus interessos" en la COP25

Nova jornada en la Cimera del Clima presidida per la presidenta de la Cimera del Clima, la xilena Carolina Schmidt, Madrid , 15 de desembre del 2019
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 15 des. (EUROPA PRESS) -

Greenpeace, davant la previsió que no es produeixin "grans canvis" en les posicions de la Cimera del Clima (COP25), ha qualificat "d'inadmissible" que les empreses contaminants "hagin imposat els seus interessos".

D'aquesta manera, ha destacat que la "forta i silenciosa" pressió exercida pels lobbies dels combustibles fòssils i de corporacions, que, al seu judici, "només defensen els seus propis interessos", han "soscavat" els avanços de la COP25 de Madrid.

"Una altra vegada, la por al fet que els seus lucratius negocis es veiessin afectats ha fet que exercissin tota la seva influència per evitar un acord multilateral que abordés de forma decidida l'emergència climàtica", ha assegurat l'ONG.

Durant la COP25, Greenpeace ha lamentat que s'ha "tancat literalment la porta" a la ciència i a les exigències de la societat civil, que demanaven acordar solucions urgents i ambicioses a l'emergència climàtica". "En canvi, els polítics es van barallar pel model de trànsit d'emissions de l'article 6, que amenaça els drets dels pobles indígenes i posa un preu el medi ambient", ha precisat.

En la seva opinió, els equips polítics enviats pels països "no han mostrat cap o poca intenció d'aconseguir compromisos per reduir les emissions a la velocitat i intensitat que, segons la informació científica, es necessita per limitar l'escalfament global a 1,5 graus".

"Els governs han de replantejar-se totalment com han actuat, perquè el final d'aquesta COP és totalment inacceptable", ha criticat la directora de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan.

En la mateixa línia, ha assegurat que la COP25 "ha estat més aviat política" i que en ella s'ha vist com els "grups de pressió dels sectors més contaminants entorpeixen les negociacions, així com la profunda desconfiança de la joventut cap a la classe política".

"Necessitem un canvi sistèmic en el qual les persones puguin confiar, els equips de negociació han de tornar a casa i recapacitar. Però també hem vist algunes forces positives, per exemple la Coalició per una Alta Ambició ens va oferir un alè d'esperança aquesta setmana, i els petits estats insulars s'estan enfortint dia a dia, i mantenen viu l'acord de París", ha comentat Morgan.

Per la seva banda, el director de Greenpeace a Espanya, Mario Rodríguez, ha subratllat que la classe política "no pot continuar fent oïdes sordes a l'evidència científica i al clam social que exigeix una resposta contundent i urgent a l'emergència climàtica".

Per a Rodríguez, Espanya ha fet "una gran feina" amb l'organització de la COP25, de la qual surt un "important" suport social i polític per "reforçar" la lluita contra el canvi climàtic. "A això s'ha sumat la decisió del Consell Europeu de demanar a la comissió que present uns objectius climàtics més ambiciosos per 2030 per arribar a temps a la COP26", ha precisat.

En aquest context, el cap de la delegació de Greenpeace Internacional en la COP25, Juan Pablo Osornio, ha lamentat el "decebedor" resultat de la Cimera. "Necessitem espais multilaterals allunyats dels interessos privats d'uns pocs que ens continuen bloquejant perquè s'aconsegueixi el futur que volem i sabem que és possible", ha criticat.

Finalment, el director de Greenpeace a Xile, Matías Asun, ha ressaltat que, malgrat ostentar la Presidència de la COP25, Xile "no ha aconseguit un progrés significatiu contra l'emergència climàtica". "Hem perdut una oportunitat perfecta per mostrar el lideratge climàtic que necessitàvem", ha dit.