Publicat 13/9/2020 12:45:13 +02:00CET

Grècia comença a traslladar a un campament temporal part dels migrants afectats per l'incendi a Mória

Un nen enfront de la Policia de Grècia durant una protesta de migrants que demanen la seva reubicació després que diversos incendis destruïssin el campament de Moria, a la illa de Lesbos
Socrates Baltagiannis/dpa

   MADRID, 13 set. (EUROPA PRESS) -

   Les autoritats de Grècia han iniciat aquest diumenge el trasllat a un campament temporal a la illa de Lesbos de part dels migrants que van quedar sense aixopluc després dels incendis que van destruir el camp d'internament de Mória, on vivien prop de 12.000 persones.

   Seran traslladats a un campament temporal aixecat en unes instal·lacions militars a la illa amb capacitat para prop de 3.000 persones, la qual cosa implica que la majoria quedaran igualment sense allotjament fins que es trobin noves solucions, com ha recollit el diari grec 'Kathimerini'.

   Un primer grup de 150 migrants ha arribat al lloc a primera hora del dia. Tots ells hauran de sotmetre's a PCR per detectar possibles casos de coronavirus i aquells que donin positiu seran traslladats a una zona d'aïllament.

   Fonts del Ministeri de Migració i Asil han destacat que les famílies i les persones de "grups vulnerables" tindran prioritat, si bé el citat mitjà ha indicat que hi ha migrants que estan negant-se al seu trasllat al nou campament i demanen ser portats a la Grècia continental.

LES PROTESTES

   El dissabte es van produir noves protestes dels migrants evacuats del camp de Moria i alguns es van enfrontar a la Policia després que intentessin marxar cap al port de Mitilene, el més important de la illa. Els agents van emprar gasos lacrimogens per tallar el pas als migrants.

   Prèviament, centenars de migrants s'havien concentrat per exigir que se'ls permeti sortir de Lesbos, amb pancartes amb consignes escrites a mà amb lemes com "No volem tornar a un infern com el de Moria" o "Ens escolta, senyora Merkel?", en referència a la cancellera alemanya, Angela Merkel.

   Més de 12.000 persones, la majoria africanes i afganeses, han hagut de dormir a la intempèrie des que el foc arrasés les tendes on estaven instal·lades. Un total de 35 dels residents d'aquest centre d'internament tenen Covid-19, però la Policia només n'ha pogut localitzar vuit després dels incendis, per la qual cosa es tem que pugui haver-hi contagis.

   Diversos països de la UE han accedit a acollir 400 menors no acompanyats després de l'incendi. Aquest dissabte, el Fons de Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha recordat que "segueix havent-hi massa nens i famílies que s'enfrontaran a una altra nit a la intempèrie. Necessiten urgentment refugi, protecció i accés a serveis bàsics". A més, Unicef ha demanat a més països que acullin més menors.

Contador