Publicat 12/08/2021 12:38CET

El Govern de Nicaragua ratifica les seves crítiques a Espanya i qualifica de "fal·laç i rabiosa" la seva resposta

La vicepresidenta qualifica de "atrevit" a l'Executiu espanyol i lamenta que segueixi parlant de Nicaragua "com si d'una colònia es tractés"

MADRID, 12 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Nicaragua ha ratificat aquest dimecres les seves crítiques a l'Executiu espanyol i ha qualificat de "fal·laç i rabiosa" la seva resposta després que aquest hagi cridat a consultes a la seva ambaixadora a Managua, María del Mar Fernández-Palaus, i hagi rebutjat de forma "taxativa" les "acusacions" recollides en dur comunicat emès pel règim de Daniel Ortega el dimarts.

Hores després que el Ministeri d'Afers exteriors del Govern espanyol anunciés la trucada a consultes a Fernández-Palaus, la cartera d'Exteriors nicaragüenc ha publicat un nou missatge per a les autoritats espanyoles en el qual ha subratllat que "ratifica tot l'afirmat" en la seva primera nota, en la qual va denunciar "la contínua intromissió" d'Espanya en assumptes interns de Managua i va al·ludir al "terrorisme d'Estat" dels GAL al país europeu.

"En aquesta comunicació solament s'han dit veritats, i això és precisament el que irrita a l'honorable regne d'Espanya", ha apuntat el Ministeri d'Exteriors de Nicaragua al d'Espanya.

Així mateix, ha reconegut que si bé "no correspon" al país centroamericano "analitzar la profunda crisi política, democràtica, econòmica i social que viu aquesta gens perfecta Espanya", "ratifica i àmplia" les acusacions davant la "reiterada intromissió" en assumptes nicaragüencs i les "inaudites pretensions colonials a 200 anys de la independència".

"Exigim a Espanya complir amb totes les seves obligacions en termes de Drets Humans i democràcia, en un marc legal no repressiu, que garanteixi els processos socials, polítics, electorals i ciutadans en aquesta Espanya que llueix tan arrogant, jactanciosa i falsa", ha afegit la cartera nicaragüenc.

Igualment, ha exigit al Govern espanyol que "compleixi amb els seus propis compromisos internacionals", "sobretot al voltant de tants crims, no reconeguts ni investigats, i encara sense justícia per a les víctimes".

El Ministeri d'Exteriors d'Ortega ha tornat, a més, a apuntar al "terrorisme d'Estat, dient que Espanya ha de "assumir i rescabalar" aquest "terrorisme tan denunciat" que ha "tacat" al país "per sempre". "Garanteixin la llibertat d'expressió i participació política de tots els seus ciutadans", ha afegit.

"Arribarà el dia en què els seus (d'Espanya) rabiosas, altisonantes i fal·laces veus donaran lloc a altres fraternals, respectuoses i veritables", ha conclòs el comunicat.

La vicepresidenta nicaragüenc, Rosario Murillo, ha considerat "atrevit" al Ministeri d'Afers exteriors espanyol, al que ha acusat de seguir parlant del país centroamericano "com si d'una colònia es tractés". "Caminem ferm, assegurances contentes, agraïts solament a Déu cap a la nostra definitiva independència", ha proclamat, segons Radio Nicaragua.

TENSIÓ CREIXENT

En el seu primer missatge emès aquesta setmana contra Espanya, que ha motivat la trucada a consultes de l'ambaixadora espanyola a Managua, l'Executiu de Daniel Ortega ja va denunciar ingerència per part del país europeu i va recórrer a els GAL o a Catalunya per criticar el Govern.

Per la seva banda, la cartera d'Exteriors espanyola va qualificar com a "greus i infundades" les acusacions contra Espanya i les seves institucions, així com va lamentar les "gruixudes falsedats sobre processos judicials i electorals" que contenia el comunicat del país centroamericà, que va ser la resposta a un altre missatge del Govern d'Espanya en el qual es criticaven els arrests d'opositors nicaragüencs en els últims mesos.

Ja a la fi del passat mes de juny, l'Executiu de Nicaragua va arremetre contra la llavors titular d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, per les seves declaracions sobre Nicaragua, acusant-la de mostrar una "ignorància atrevida" i una "ferocitat impròpia per a la diplomàcia".

Aquestes declaracions es van produir després que la ministra sortís en defensa de l'ambaixadora espanyola a Managua arran de que Ortega l'acusés d'intromissions en els assumptes del país. González Laya va demanar llavors al mandatari que es deixés d'excuses" i alliberés als opositors detinguts.

Ortega vol ser reelegit en les properes eleccions del 7 de novembre, en el marc electoral del qual s'està duent a terme una onada repressiva contra formacions opositores, la qual cosa ha deixat més de 30 polítics i periodistes independents detinguts en els últims mesos.

La comunitat internacional ha denunciat la situació al país i, al costat d'Espanya, han cridat a consultes els seus ambaixadors a Managua l'Argentina, Costa Rica, Mèxic i Colòmbia, per la falta de garanties d'aquest procés electoral.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés