Publicat 4/6/2020 17:19:43 +02:00CET

El Govern de Líbia assegura que ha recuperat tot el control de Trípoli

Un membre de les forces lleials al Govern d'unitat a Líbia
Amru Salahuddien/dpa - Archivo

MADRID, 4 juny (EUROPA PRESS) -

Les forces lleials al Govern de Líbia han anunciat aquest dijous que han recuperat tot el control de la capital, Trípoli, fet que suposa un fort cop contra el general Khalifa Haftar, que l'abril del 2019 havia llançat una ofensiva per desallotjar-los de la ciutat.

"Trípoli ha estat alliberada i plenament assegurada i hem arribat als límits administratius de Tarhuna, al sud-est de la capital", ha anunciat el portaveu de l'operació Volcà de Foc de les forces governamentals, Mustafa al-Majei, segons recull l'agència turca Anatolia.

El portaveu ha precisat que l'Exèrcit libi ha entrat a la zona de Fam Malgha, a 90 quilòmetres de la capital. "Els vehicles militars de la milícia colpista de Khalifa Haftar s'han retirat de Tarhuna cap a la ciutat de Bani Waled", a 180 quilòmetres al sud-est de Trípoli, ha precisat.

L'alliberament de la capital culmina així la cadena d'èxits que al llarg d'aquestes darreres setmanes han aconseguit les forces que defensen el Govern de Fayez al-Sarraj, que ha comptat amb el suport de Turquia durant aquesta fase del conflicte.

El portaveu de les forces del Govern d'unitat, Mohammed Gununu, va informar dimecres que s'havien apoderat de l'Aeroport Internacional de Trípoli després de diverses hores de combat amb les forces de Haftar. Segons va dir, les forces del general se n'han anat en desbandada.

La presa de l'Aeroport Internacional de Trípoli --que no està operatiu i que des del 2018 va desviar els vols al de Mitiga, a prop de la capital-- es va produir el mateix dia en el qual Sarraj va viatjar a Turquia per reunir-se amb el president d'aquell país, Recep Tayyip Erdogan.

La presidència de Turquia ha confirmat que Erdogan es reunirà aquest dijous amb el primer ministre del Govern d'unitat nacional. Ankara ha estat un dels principals valedors de l'executiu de Sarraj, a qui ha donat suport militar sobre el terreny per frenar l'ofensiva de Haftar.

D'altra banda, les Nacions Unides van anunciar dimarts que el Govern d'unitat i Haftar havien acceptat reiniciar els contactes entre les seves delegacions militars en format 5+5 per mirar d'aconseguir un acord d'alto el foc al país.

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Fiscalía de Lleida se opone al nuevo confinamiento en varios municipios por el coronavirus

 4. 4

  Coronavirus.- Uns 300 concentrats a Lleida contra el confinament de diversos municipis

 5. 5

  AMP3.- Coronavirus.- Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més des de mitjanit