Publicat 8/10/2019 15:55:51 +02:00CET

El Govern de l'Equador demana la mediació de l'ONU per resoldre una crisi sense precedents

Protestes a Quito
Juan Diego Montenegro/dpa

MADRID, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Lenín Moreno ha demanat a l'ONU la mediació per resoldre la crisi sense precedents a la qual s'enfronta des de la setmana passada l'Equador i l'augment de violència en el marc de les protestes contra les mesures adoptades per l'executiu.

En un comunicat, el Ministeri d'Exteriors ha indicat que el Govern "ha comunicat al representant de les Nacions Unides a Quito (Equador) la seva disposició a rebre l'acompanyament de l'ONU, que afavoreixi el retorn a la pau social i enteniment dins del país".


L'Executiu ha coincidit amb la preocupació que ha expressat l'ONU aquests dies respecte als esdeveniments registrats al país i han denunciat que la violència "ha inclòs saquejos, danys a béns públics i privats, atacs a ambulàncies, l'incendi de més d'una desena de vehicles de les autoritats i el segrest de diversos dels seus membres".

"Després d'aquests actes brutals que mai abans no havia presenciat l'Equador, hi ha grups que volen crear el caos al país i, mitjançant una acció coordinada, apujar el nivell de confrontació i posar en perill l'ordenament democràtic", ha denunciat el Govern, després que Moreno hagi responsabilitzat directament l'expresident Rafael Correa i el mandatari veneçolà, Nicolás Maduro, de la situació.

"Aquests grups sens dubte no representen ciutadans que, tot i amb punts de vista divergents sobre l'eliminació dels subsidis, estan oberts a un diàleg que trobi vies per atendre les seves preocupacions de manera pacífica", ha defensat el Govern.

Mitjançant el diàleg, ha afegit, es podrien considerar "mesures que supleixin l'increment del preu de passatges a àrees rurals, línies de crèdit per a petits agricultors, cooperatives de transport de les comunitats i polítiques de reactivació agrària".

Per això, l'executiu s'ha sumat a la crida de l'ONU, de la Conferència Episcopal i d'altres veus que apel·len a buscar consensos a través d'un diàleg pacífic i efectiu" i ha trasllat en aquest sentit la invitació al representant de Nacions Unides.

Moreno, que dijous passat va declarar l'estat d'excepció al país arran de les protestes contra les mesures econòmiques que inclouen entre d'altres coses la fi del subsidi al combustible, va decidir dilluns el trasllat del Govern a Guayaquil, la segona ciutat del país, mentre les protestes continuen.