Publicat 17/1/2019 10:10:57 +01:00CET

El Govern de Grècia supera la moció de confiança al Parlament

El primer ministre grec, Alexis Tsipras
GOBIERNO DE GRECIA - Archivo

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Grcia ha superat aquest dimecres la moció de confiana al Parlament, convocada pel primer ministre, Alexis Tsipras, després que Grecs Independents abandonés la setmana passada la coalició per les seves discrepncies amb l'acord polític aconseguit amb Macednia per al canvi de nom d'aquest país.

Segons les informacions recollides pel diari grec 'Ta Nea', la votació s'ha saldat amb 151 pronunciaments a favor del 'sí', d'un total de 300 parlamentaris. El primer ministre s'havia comproms a avanar les eleccions si no superava la votació.

El mateix Tsipras ha demanat aquest dimarts als diputats que reiterin la confiana al seu Executiu amb un allegat en defensa de l'acord polític amb Macednia, que va descriure com una "oportunitat histrica" malgrat que ha costat la ruptura de la coalició governant.

El partit de Tsipras, Syriza, compta amb 145 dels 300 escons al Parlament. Amb el suport de quatre trnsfugues de Grecs Independents i d'un diputat ali a les grans formacions, al Govern només li quedava per aconseguir un suport més per arribar als 151 escons.

Aquest escull va ser resolt aquest dimarts, després que el diputat Spyros Danellis, membre de To Potami, confirmés també el seu alineament amb Tsipras.

Tsipras va convocar la moció de confiana després de la renúncia de diumenge passat del ministre de Defensa, Panos Kammenos, el seu soci de coalició i líder de Grecs Independents, i la sortida d'aquest partit de la coalició.

Fins i tot encara que Tsipras hagi superat la moció de confiana, la incertesa política augmentar perqu el Govern dependr del suport dels diputats fora de Syriza per tirar endavant les seves iniciatives legislatives.

El primer ministre espera sotmetre a votació l'acord sobre Macednia al Parlament una vegada superada la moció de confiana i completar les reformes previstes abans de les properes eleccions, que haurien de celebrar-se a l'octubre.

El principal partit d'oposició, els conservadors de Nova Democrcia, s'oposen a l'acord amb Macednia i té entre 8 i 12 punts d'avantatge sobre Syriza als sondejos.

Tsipras va defensar diumenge passat l'acord, després de la renúncia de Kammenos. "Com a Govern hem pres la decisió d'alleujar la histrica crrega, de procedir assumint el risc polític, i el cost, d'aquest procés", va dir.

El Parlament de Macednia va aprovar l'11 de gener una esmena constitucional per canviar el nom del país a República de Macednia del Nord, en línia amb l'acord assolit amb Grcia.

L'anomenat acord de Prespa vol posar fi a la histrica disputa entre Atenes i Skopje pel nom de Macednia. Els grecs acusen els seus vens del nord de voler robar-los la identitat i fins i tot el territori de la seva antiga província amb aquest nom.

En virtut de l'acord, Grcia deixar de bloquejar l'entrada de Macednia a l'OTAN i altres organismes internacionals i permetr que inici les converses d'adhesió a la UE.