Publicat 19/05/2021 14:28

El Govern espanyol considera que la crisi a Ceuta remet i espera recuperar la relació amb el Marroc

(I-D) El president del Govern, Pedro Sánchez; el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska; i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, a la seva arribada al Congrés
EUROPA PRESS/A.Ortega.POOL - Europa Press

No dona per tancada la crisi diplomtica per l'"assalt" per destaca que la policia marroquina ha canviat d'actitud

MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol considera que l'arribada massiva de migrants marroquins a Ceuta ha estat un "assalt" a una frontera europea com ho és l'espanyola i no una crisi migratria, tot i que creu que tot va "tornant al seu lloc" i que el Marroc est "suavitzant la situació", segons expliquen diferents fonts governamentals.

No obstant aix, Moncloa admet que encara queda per resoldre la crisi diplomtica que s'ha obert amb el país veí i que el Govern espanyol espera poder solucionar aviat. El primer pas és el retorn de l'ambaixadora marroquina a Madrid, ats que l'Executiu considera el Marroc un país "amic", i est convenut que ha de seguir sent-ho.

Les fonts consultades expliquen que han notat que el Marroc va "suavitzant" la seva postura, com demostra el comportament que est tenint ara la policia marroquina, diferent al de la nit del diumenge al dimarts, quan van suspendre el control fronterer. Ara ja hi ha un desplegament notable en els punts d'accés a Ceuta, i impedeixen l'arribada a la frontera.

ESPEREN QUE L'AMBAIXADORA DE MARROC TORNI AVIAT

L'Executiu destaca que la tensió ja va decaient, i que la nit ha estat "tranquilla". No obstant aix, encara no donen per tancada la crisi diplomtica. Almenys queden "48 hores d'observació", assenyalen fonts governamentals, encara que en aquest punt també admeten que est "baixant el diapasó".

Per aix, esperen que l'ambaixadora marroquina que Rabat va cridar a consultes, Karima Benyaich --de la qual tenen molt bona opinió a Moncloa--, "torni aviat", i que la relació amb el Marroc es recompongui, tenint en compte que és un país "amic" i un veí "important".

Sobre les causes de la crisi, el Govern segueix rebutjant relacionar directament el desafiament del Marroc amb la decisió d'Espanya d'atendre en un hospital de Logronyo al líder de Front Polisario, Brahim Ghali, i remarquen que ja porta un mes aquí.

A més, recalquen que aquest tipus de situacions extraordiarias no es poden preveure i insisteixen que cal tenir en compte molts factors, com per exemple la política internacional i la posició dels Estats Units i el president Joe Biden al Prxim Orient. Segons el Govern, el Marroc ha demostrat amb aquesta crisi que est avisant Europa de forma preventiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés