Publicat 27/7/2020 19:23:38 +02:00CET

El Govern d'Andorra revisa el seu pla d'acció per l'impacte del Covid-19

El jefe de Gobierno, Xavier Espot, presentando 'Horitzó 23', el nuevo plan de acción del Ejecutivo.
S.F.G.A / JAVILADOT

La previsió pressupostària per realitzar les 77 accions és de 80 milions fins el 2023

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 27 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Andorra ha revisat el seu pla d'acció per adaptar-lo a la situació generada per la crisi sanitària provocada pel Covid-19, ha explicat aquest dilluns el cap de Govern, Xavier Espot.

El document, batejat com 'Horitzó 23' en referència a la data de finalització de la legislatura, recull les necessitats immediates i els projectes transversals que han de permetre "fer d'Andorra un país resilient, sostenible i global", ha dit Espot, segons un comunicat del Govern.

'Horitzó 23' inclou un total de 77 accions que es divideixen en 20 iniciatives emmarcades en tres pilars: el de benestar i cohesió social, el d'economia i innovació, i el d'aliances per al canvi.

Encara que es tracta d'un full de ruta detallat, el document no està tancat: "Tenim la voluntat d'incloure les aportacions dels diferents grups parlamentaris i els agents econòmics i socials", ha afirmat Espot.

D'aquesta manera, la "versió definitiva" d'aquest nou pla d'acció de Govern es presentarà durant el debat d'orientació política, que tindrà lloc al setembre.

Acompanyat dels secretaris d'Estat d'Assumptes Europeus, Landry Riba, i de Telecomunicacions i Infraestructures, César Marquina, el cap de l'Executiu ha detallat les accions més destacades de cadascun dels pilars en què s'estructura el nou pla d'acció de Govern.

ELS TRES PILARS

El pilar de polítiques de benestar i cohesió social inclou "l'increment progressiu de les pensions i l'augment del salari mínim per aconseguir el 60% del salari mitjà, l'increment de l'oferta pública d'habitatge i la promoció de la construcció de pisos d'ús social", recull el comunicat.

També s'inclou en aquest pilar el manteniment de les prestacions per atur i la formalització del pacte d'Estat de Salut, entre altres accions.

Del segon pilar, que recull les accions d'economia i innovació, es destaca la creació d'una zona franca i el desenvolupament d'un parc tecnològic, així com un canvi en la promoció turística del país basant-se més en l'oferta de muntanya, cultura, esports, seguretat, salut i qualitat.

En el tercer pilar, d'aliances per al canvi, s'inclouen accions com "la simplificació dels processos administratius, l'impuls de la transformació digital del Principat o la implantació d'una taxa turística finalista que reverteixi en el mateix sector".

80 MILIONS D'EUROS

Espot ha avançat que la previsió pressupostària per realitzar les 77 accions concretes previstes en el pla d'acció és de 80 milions d'euros repartits durant tota la legislatura, i el 38% del total es destinarà directament a inversions.

Si s'incorporen les inversions que hauran de realitzar les empreses públiques elèctrica --FEDA-- i de telecomunicacions --Andorra Telecom--, "s'assumeix un esforç econòmic global de 212 milions d'euros", ha manifestat el cap de Govern.

Un comitè de seguiment operatiu dels projectes es reunirà quinzenalment, els secretaris d'Estat ho faran cada mes i una comissió estratègica, composta pels membres del Govern, es reunirà cada dos mesos per fer el seguiment executiu i aprovar les modificacions necessàries.

Contador